Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: «Οι συνθήκες ζωής και εργασίας στις Δομές Φιλοξενίας χειροτερεύουν»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι αναγκασμένη να επανέλθει στο θέμα τόσο των συνθηκών που επικρατούν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Περιφερειακά και Κεντρικά όσο και στο εργασιακό περιβάλλον  στο οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους.....
Όπως καταγγέλλει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών η αδιαφορία και η αδιαλλαξία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζεται.

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων όσο και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μέρα με την μέρα είναι πιθανόν να πυροδοτήσει καταστάσεις που απειλούν την ασφάλεια και την υγιεινή προσφύγων και εργαζομένων.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τους αρμοδίους (φυσική και πολιτική ηγεσία), τα προβλήματα συσσωρεύονται και οι συνθήκες ζωής και εργασίας στα κέντρα και τις Δομές Φιλοξενίας χειροτερεύουν.

Ο υπερπληθυσμός προσφύγων που ολοένα και αυξάνεται στις Δομές Πρώτης Υποδοχής στο σύνολό τους, που φτάνει σε αριθμό διπλάσιο και τριπλάσιο από τον αριθμό που μπορεί μια Δομή να εγγυηθεί στοιχειωδώς συνθήκες καλής και ομαλής διαβίωσης. Άμεσα πρέπει να βρεθούν τρόποι αποσυμφόρησης στο σύνολο των δομών.
Η Υποστελέχωση των Κέντρων και των Δομών Φιλοξενίας σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό και η επείγουσα ανάγκη για προσλήψεις και πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στο σύνολό τους (σήμερα η πληρότητα σε προσωπικό αγγίζει το 45% των οργανικών θέσεων.
Η ανυπαρξία φύλαξης των Δομών σε βαθμό που ούτε πρόληψη αλλά και ούτε καταστολή παραβατικών φαινομένων μπορεί κάποιος να εγγυηθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που υπάρχουν για την ανθρώπινη ζωή προσφύγων και εργαζομένων καθώς και την προστασία των δομών σε κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.
Η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων Υγιεινής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ίδιους τους Πρόσφυγες, κανόνων που αφορούν τόσο την Προσωπική Υγιεινή όσο και την Ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Τα τέσσερα παραπάνω βασικά ζητήματα σε συνδυασμό α) με την ανυπαρξία Κανονισμών Λειτουργίας ανά δομή και τις δυνατότητες που μπορεί να έχει βάση δυναμικότητας και υποδομών και β) την Διοικητική αρρυθμία που παρατηρείται σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου λόγω υποστελέχωσης και μη εφαρμογής του Εργατικού και Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, την ολοένα αυξανόμενη «μόδα» της προφορικής εντολής και όχι της γραπτής, των ασαφών καθηκοντολογιών των υπαλλήλων και όχι του ξεκάθαρου και καθορισμένου ανά ειδικότητα και θέση, αποτελούν το «φυτίλι» στην βραδύκαυστη βόμβα του Μεταναστευτικού που μπορεί να αμαυρώσει την όποια καλή προσπάθεια της Χώρας μας να φερθεί με αξιοπρέπεια έναντι του Μεταναστευτικού ρεύματος που δέχεται τα τελευταία χρόνια.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος των εργαζομένων και να λάβει όλα τα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Περιφερειακά και Κεντρικά για να προστατέψει την υγιεινή και ασφάλεια των προσφύγων και των εργαζομένων.

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου