Εφαρμογή για κινητά θα κυκλοφορήσει σύντομα η Υπηρεσία Ασύλου. Με την εφαρμογή, οι πρόσφυγες θα μπορούν να πληροφορηθούν τόσο για την Ελλάδα και τον... καιρό, όσο και για τις διαδικασίες ασύλου......
Πίσω από το «Asylum App» βρίσκεται ερευνητική ομάδα καθηγητών και διδακτορικών φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. «Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου, ξεκινήσαμε τη δημιουργία της εφαρμογής στα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτήν την περίοδο την ολοκληρώνουμε, ενώ διορθώνουμε όποια λάθη υπάρχουν. Θα είναι διαθέσιμη το πολύ μέχρι αρχές Ιουλίου», δήλωσε στο «Εθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας, λέκτορας Χρ. Μιχαλακέλης.
Η εφαρμογή διαμορφώθηκε με βάση τις απαιτήσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και τις ανάγκες των προσφύγων με τους οποίους η ομάδα ήρθε σε επαφή. «Διαπιστώσαμε ότι δεν χρησιμοποιούν το κινητό όπως εμείς. Για παράδειγμα, δεν μπαίνουν σε ιστοσελίδες. Προτιμούν να αντλούν την πληροφορία μέσω της εφαρμογής του Facebook», εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας, λέκτορας Κωνσταντίνος Τσερπές. «Γι' αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή που θα τους δίνει συγκεντρωμένες όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται» προσθέτει. Μέσω της εφαρμογής, οι πρόσφυγες θα μπορούν να ενημερώνονται μεταξύ άλλων για τις διαδικασίες ασύλου και για τα προγράμματα μετεγκατάστασης, τα σημεία ενδιαφέροντος, τις μεταφορές και τον καιρό.
Επιπλέον, θα μπορούν να βλέπουν πότε είναι διαθέσιμο το επόμενο ραντεβού της Υπηρεσίας Ασύλου μέσω skype και να επικοινωνούν μέσω της εφαρμογής. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα μετάφρασης από μία γλώσσα στην άλλη, αλλά και απλές εικόνες, με τις οποίες οι πρόσφυγες θα μπορούν να δίνουν εύκολα μια πληροφορία για το τι θέλουν. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε εννέα γλώσσες, ένα εγχείρημα για το οποίο υπήρξε συνεργασία με τους μεταφραστές της Υπηρεσίας Ασύλου. «Αυτή η ιδιαιτερότητα δημιούργησε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Σε όλες τις ιστοσελίδες ή τις εφαρμογές με το δικό μας ή το λατινικό αλφάβητο, οι πλέον χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται πάνω αριστερά. Για τα αραβικά, που η γραφή γίνεται από τα δεξιά προς τα αριστερά, επανασχεδιάσαμε τη διάταξη» σημειώνει ο κ. Μιχαλακέλης, εξηγώντας πάντως ότι θα υπάρχει και βίντεο, που θα δείχνει τη διαδικασία ασύλου βήμα βήμα.
Μέριμνα υπήρξε και για την τήρηση της ιδιωτικότητας των χρηστών. «Δεν έχουμε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Κρατάμε τις ελάχιστες πληροφορίες -όπως ποια γλώσσα επιλέγει κάθε χρήστης- για στατιστικούς λόγους», επισημαίνει ο κ. Τσερπές.
Η εφαρμογή παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Υπηρεσίας Ασύλου. Η γενική διευθύντρια της Υπηρεσίας, Μαρία Σταυροπούλου, αναφέρθηκε στην πορεία των αιτήσεων διεθνούς προστασίας στα hotspots στα νησιά. Συνολικά έχουν γίνει 6.500 αιτήσεις, ενώ πλήρως έχουν καταγραφεί 1.174, μόλις το 1/6. Εχουν εξεταστεί 489 αιτήσεις και απαράδεκτες έχουν κριθεί μόλις 89. «Το περιμέναμε, καθώς βάλαμε σε προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες και περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης», διευκρίνισε. Πάντως, από τις 786 αιτήσεις ανά μήνα το 2014, τον προηγούμενο μήνα η Υπηρεσία εξέτασε 3.700, ενώ έκανε πάνω από 6.600 απλές καταγραφές.
Πηγή:www.politischios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου