Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Επιχείρηση PeDRA κατά τζιχαντιστών στα νησιά μας

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ το σχέδιο εφαρμόζεται από την Frontex όπου λειτουργούν Hot spot
Από «κόσκινο» θα περνά η Frontex τους μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναζητώντας υπόπτους για τρομοκρατική δράση καθώς και για διασυνοριακά εγκλήματα......
 
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου PeDRA (Processing Personal Data for Risk Analysis), που τέθηκε σε εφαρμογή, θα δημιουργούνται πλέον φάκελοι υπόπτων, ομαδοποιημένοι ανά κατηγορία και τόπο εγκλήματος, οι οποίοι θα αποστέλλονται τόσο στη Europol όσο και στις ελληνικές Αρχές. Το σχέδιο έχει ξεκινήσει ήδη και εφαρμόζεται σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ έχουν συνταχθεί πάνω από 1.400 προφίλ υπόπτων.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας προχωρά σε συστηματική συγκέντρωση στοιχείων των προσφύγων, που περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα και επεξεργασία τους για την ανάλυση κινδύνου αναφορικά με την τρομοκρατία, τη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και άλλα διασυνοριακά εγκλήματα.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσαν στο «Εθνος» την έναρξη του σχεδίου PeDRA, που στην Ελλάδα έχει ενταχθεί στην ευρύτερη θαλάσσια επιχείρηση «Ποσειδών» και άρχισε να εφαρμόζεται στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου λειτουργούν hotspots (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως).
Οπως ανέφεραν, μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης (debriefing) των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων, τα στελέχη της Frontex επιχειρούν συστηματικά να αλιεύσουν πληροφορίες για τα εγκληματικά δίκτυα με τα οποία τυχόν έχουν έρθει σε επαφή από τα σημεία εκκίνησής τους καθώς και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και της προώθησής τους στα ελληνικά νησιά.

Αναλυτικές αναφορές
Καταγράφονται στοιχεία και κάθε χρήσιμη πληροφορία για τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών, trafficking, εμπορίας ναρκωτικών και όπλων, καθώς και για οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή ατόμων σε τρομοκρατικά δίκτυα. Τα στοιχεία που συλλέγονται τίθενται υπόψη και των guest officers της Europol στο πλαίσιο της αποστολής τους στην Ελλάδα, ενώ μετά την επεξεργασία τους συντάσσονται αναλυτικές αναφορές οι οποίες αποστέλλονται τόσο στη Europol όσο και στις ελληνικές διωκτικές αρχές μέσα από ασφαλή κανάλια μετάδοσης πληροφοριών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Frontex, η οποία έχει μετεξελιχθεί και μετονομαστεί πρόσφατα σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου PeDRA, που αφορά την ανάλυση κινδύνου και συμβάλλει στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.
Η εφαρμογή του PeDRA ξεκίνησε στην Ιταλία τον περασμένο Φεβρουάριο και επεκτάθηκε στην Ισπανία. Θεωρείται ορόσημο στη μάχη της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης και άλλων διασυνοριακών εγκλημάτων, χρησιμοποιώντας τις κοινές επιχειρήσεις της Frontex ως μια αποτελεσματική πλατφόρμα για τη συλλογή και μετέπειτα ανάλυση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υπόπτων σε επίπεδο ΕΕ.
Πάνω από 2.000 εκθέσεις
Στο πλαίσιο της εφαρμογής σε Ιταλία και Ισπανία, έχουν συνταχθεί ως σήμερα περισσότερες από 2.000 εκθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 1.400 προφίλ ατόμων ύποπτων για διασυνοριακά εγκλήματα. Η ανάλυση κινδύνου αυτών των δεδομένων έχει ρίξει σημαντικό φως στις δραστηριότητες των εγκληματικών δικτύων και έχει τροφοδοτήσει τη Europol με νέες περιοχές για έρευνα.
Το PeDRA εκπονήθηκε την άνοιξη του 2015 κατ' εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας της Frontex, και συγκεκριμένα του άρθρου 11γ που προβλέπει ότι ο Οργανισμός λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα ύποπτα για συμμετοχή σε εγκληματικά δίκτυα και τις αξιοποιεί για την ανάλυση κινδύνου και για τη δημιουργία «πακέτων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», που διαβιβάζονται στη Europol.
Τα δεδομένα ομαδοποιούνται σε θεματικούς φακέλους, με κριτήρια όπως η τοποθεσία, η μορφή του εγκλήματος, η οργανωμένη ομάδα, οι οποίοι θα εμπλουτίζονται με υπάρχοντα έγγραφα, πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία, χάρτες και άλλα στοιχεία. Η διαβίβασή τους γίνεται μέσα από ασφαλή δίκτυα μέσω των σημείων επαφής, ενώ οι αξιωματούχοι πληροφοριών που θα ορίσει το κάθε κράτος-μέλος θα παρακολουθήσουν ειδική εκπαίδευση.
Πριν από την καταχώριση των δεδομένων, γίνεται έλεγχος νομιμότητας από τον ανώτερο αναλυτή του PeDRA. Εάν κριθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για καταχώριση και μετάδοση, τα στοιχεία αποθηκεύονται προσωρινά για διάστημα 90 ημερών. Σε περίπτωση αποτυχίας επιβεβαίωσης νομιμότητας διαγράφονται, αλλά διατηρούνται σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο για διάστημα έως τριών ετών.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ απο το ΕΘΝΟΣ

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου