Προβληματισμός στον Οργανισμό μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τους πρόσφυγες
Σημαντικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τάσσονται κατά της επαναφοράς ενός προγράμματος μυστικής κράτησης της CIA όπου ανακρίνονταν ύποπτοι για τρομοκρατία.....Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν σήμερα πως τα βασανιστήρια είναι παράνομα και πως οι πρόσφυγες θα πρέπει να προστατεύονται, αποφεύγοντας παράλληλα να επικρίνουν ευθέως δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σημαντικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη θέση του Τραμπ για τα βασανιστήρια και τάχθηκαν κατά της επαναφοράς ενός προγράμματος μυστικής κράτησης της CIA όπου ανακρίνονταν ύποπτοι για τρομοκρατία.
Ο Τραμπ αναθεωρεί επίσης τις δαπάνες, περιλαμβανομένης και της συνεισφοράς στον ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές όσον αφορά την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.
Πιεζόμενος κατ΄επανάληψη να σχολιάσει δηλώσεις του Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι τα βασανιστήρια «είναι αποτελεσματικά», ο Κόλβιλ σημείωσε πως εξέχοντες γερουσιαστές των ΗΠΑ, όπως ο Ρεπουμπλικανός Τζον ΜακΚέιν, θύμα και ο ίδιος βασανιστηρίων, και η Δημοκρατική Νταϊάν Φαϊνστάιν, που προήδρευσαν μιας έρευνας για το πρόγραμμα της CIA υπό τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους, έχουν ταχθεί κατά.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σχολιάσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, είπε. «Θα πρέπει να μελετήσουμε λεπτομερώς με στρατηγικό τρόπο τι θα είναι αποτελεσματικό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν επίσης χλιαρή στα σχόλιά της για τις κινήσεις του Τραμπ με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στις ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει μια εκτελεστική διαταγή η οποία θα περιλαμβάνει προσωρινή απαγόρευση εισόδου για όλους τους πρόσφυγες και μια αναστολή των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους πολίτες της Συρίας και άλλων έξι χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
«Ασφαλώς η UNHCR πιστεύει πως στους πρόσφυγες πρέπει να προσφέρεται βοήθεια, προστασία, ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Βανίνα Μαεστράτσι.
πηγή:www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου