«Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την προσχώρησή της»
Τα σχόλια της Κάτι Πίρι γίνονται την επομένη των δηλώσεων του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης.....Η Τουρκία θα κλείσει την πόρτα στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα που υποστηρίχθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, δήλωσε σήμερα εξέχων μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την Άγκυρα.
Τα σχόλια της Κάτι Πίρι γίνονται την επομένη των δηλώσεων του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης και ότι μπορεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, αν η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη συνεχιστούν.
Η ολλανδή κεντροαριστερή ευρωβουλευτής, που είναι η εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, πριν από μια συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ότι εάν ο Ερντογάν προωθήσει όλες τις αλλαγές που ενισχύουν τις εξουσίες του, τότε η ΕΕ θα αναστείλει επίσημα τις βαλτωμένες εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας.
«Εφόσον η Τουρκία με ένα τέτοιο Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, επίσης δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την προσχώρησή της», είπε η Πίρι, απηχώντας τις απόψεις και άλλων εξεχόντων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πέρυσι ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αναστολή της διαδικασίας.
Τη Δευτέρα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, που θα συναντηθούν στη Μάλτα την Παρασκευή, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.
Όπως και ο Χαν, η Πίρι είπε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την ενδυνάμωση της τελωνειακής ένωσης την οποία έχει ήδη η Τουρκία με την ΕΕ, τα επόμενα δύο ή τρία έτη. Είπε πως η διαδικασία αυτή θα ήταν επίσης για τους Ευρωπαίους ένας μοχλός πίεσης στην Τουρκία για να αναιρέσει πολιτικές οι οποίες σύμφωνα με ευρωπαίους ηγέτες υπονομεύουν την τουρκική δημοκρατία.
πηγή:www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου