Διπλάσιο το ποσοστό του Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός
Σε πρωτοφανή επίπεδα το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ - Ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ψηφίσει τώρα ΝΔ - «Παρηγοριά» για την Κουμουνδούρου η αδιευκρίνιστη ψήφος.....Σε πρωτοφανή επίπεδα για τα μεταπολιτευτικά χρονικά εκτινάσσεται η απόσταση στην πρόθεση ψήφου που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σύμφωνα με νέα μέτρηση της διάθεσης της κοινής γνώμης που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδει τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ «δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης» και «βρίσκεται σε πολιτική απελπισία».
Ένα εικοσιτετράωρο μετά το κυβερνητικό non paper της περασμένης Κυριακής που κυκλοφόρησε για να υποστηριχθεί η άποψη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση», η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που μεταδόθηκε από τον Σκάι κατέδειξε διεύρυνση του προβαδίσματος της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις 16 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα η μεταξύ τους διαφορά σκαρφάλωσε πλέον στις 18.
Το άνοιγμα της ψαλίδας, μάλιστα, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 21-23 Ιουνίου, προέρχεται τόσο από την (μικρή) αύξηση της δύναμης της ΝΔ που βρέθηκε στο 33% (από 32,5% στο τέλος Μαΐου) όσο και από την (μεγαλύτερη) κάμψη της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ που (από το 16,5% του προηγούμενου μήνα) υποχώρησε στο 15%.
Αυξάνονται οι δυσαρεστημένοι
Δεν είναι, όμως, μόνον η αύξηση της απόστασης ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας που κυμαίνεται πλέον πολύ πάνω από το double score που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τους τελευταίους μήνες στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Είναι, εξίσου αξιομνημόνευτη η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική και πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από 51% που ήταν τον Απρίλιο φθάνουν πλέον στο 59%. Την ίδια ώρα μειώνονται από το 44% στο 35,5% όσοι είναι δυσαρεστημένοι αλλά πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Οι ευχαριστημένοι παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 4,5% καθώς ακόμη και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 11% δεν εκφράζει με τον έναν ή τον άλλο τη δυσαρέσκεια του.
Ενδεικτικές των διαθέσεων της κοινής γνώμης έναντι της κυβέρνησης είναι και ο απαντήσεις στα ερωτήματα για την αξιολόγηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup: το 71,5% του συνόλου των πολιτών και το 60,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν πήρε αυτά που διεκδίκησε, έναντι ποσοστών μόλις 13% από το σύνολο των πολιτών και 26,5% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει.
Υπεροχή Μητσοτάκη
Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα που δείχνουν ότι μόλις ένας στους δέκα συμμερίζεται την πρωθυπουργική άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται καθ’ οδόν στο να τερματίσει την κρίση, ενώ οκτώ στους δέκα (82,5%) συμφωνούν με την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις η Ελλάδα καταδικάστηκε στη διαρκή λιτότητα. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ελάχιστα όταν αποδίδονται στους δύο αρχηγούς: και μόλις το 16,5% συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα έναντι του 68% που συμμερίζεται την άποψη του κ. Μητσοτάκη.
Η υπεροχή του προέδρου της ΝΔ φαίνεται εξάλλου και στις απαντήσεις για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό: ο κ. Μητσοτάκη προτιμάται από το 33% και ο κ. Τσίπρας από το 16%. Και μπορεί ένα πλειοψηφικό 47,5% να απάντησε αυθορμήτως κανένας από τους δύο, ωστόσο προβάδισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χωρίς προηγούμενο από τότε που γίνονται δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα.
Η «παρηγοριά» της αδιευκρίνιστης
Μοναδική, ίσως, «παρηγοριά» για το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αποτελούν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση τα υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, αλλά και ρο γεγονός ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφυλακτικός και προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και δεν έχει αλλάξει στρατόπεδο.
Ειδικότερα, από το σύνολο των ερωτηθέντων, ποσοστό 14,5% δεν απάντησε στην έρευνα, ενώ στο 6% έφθασαν όσοι δήλωσαν πρόθεση για λευκή ή άκυρη ψήφο και το 17% απάντησε ότι προσανατολίζεται προς την αποχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πολύ χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 43,5%, αλλά χάνει προς τη ΝΔ μόνον το 10% όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, ποσοστό που δεν θεωρείται χαμηλό για μη προεκλογική περίοδο, αλλά είναι κατά πολύ μικρότερο συγκριτικά με το 35% στο οποίο φθάνουν εκείνοι που αποστασιοποιούνται από το κυβερνών κόμμα αλλά δεν δηλώνουν προτίμηση σε άλλη πολιτική δύναμη: το 24,5% στρέφεται προς το άκυρο, το λευκό ή την αποχή, ενώ το 9,5% αποφεύγει να απαντήσει.
Προς πεντακομματική Βουλή;
Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το οποίο διατηρεί το ποσοστό του στο 7,5%. Η Χ.Α συγκεντρώνει 7% (από 7,5%) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6% (από 5,5%). Εκτός κοινοβουλίου φαίνεται πως μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, το Ποτάμι με 2%, οι ΑΝΕΛ με 2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεγάλη διαφορά στην λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς μόλις το 10,5% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 69,5% θεωρεί ότι θα είναι η ΝΔ που θα κόψει πρώτη το νήμα.
Σε σχέση, τέλος, με την προτίμηση των πολιτών για το μετεκλογικό σκηνικό, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 33%, απάντησε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, έναντι ποσοστό 16% που απάντησε αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας στους τρεις ερωτηθέντες (33%) απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, ενώ το 18% εκδήλωσε αυθορμήτως πρόθεση υπέρ της «οικουμενικής» λύσης ή κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.
πηγή:www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου