Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Εντείνεται η ανησυχία: Φέτος μαζί με τη γρίπη θα μεταδίδεται και η ιλαρά!

Μετά την ιλαρά, έρχεται και η γρίπη...
Η φετινή περίοδος γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται πολύ έντονη, βάσει όσων καταγράφηκαν στο νότιο ημισφαίριο - Ανησυχία για την εξάπλωση των ιών και την αντιμετώπισή τους -  Στην εντατική ένα βρέφος 8 μηνών με επιπλοκές στο αναπνευστικό του....


Εκτός από την επιδημία της ιλαράς, η γρίπη-Αρμαγεδδών, flu-mageddon όπως την ονόμασαν οι ειδικοί μετά το σαρωτικό πέρασμα της από το νότιο ημισφαίριο της γης, απειλεί την Ευρώπη -και τη χώρα μας.  


Η εφετινή περίοδος της γρίπης στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, από τον ερχόμενο μήνα και μέχρι τον Απρίλιο, αναμένεται να χαρακτηριστεί από την έντονη κυκλοφορία των κλασικών ιών της εποχικής γρίπης Α και Β, όπως κάθε τέτοια περίοδο, αλλά εφέτος στο μολυσματικό πεδίο της κυκλοφορίας των ιών θα περιληφθεί και ένας «ξεχασμένος» ιός, αυτός της ιλαράς. 

Το κύμα της γρίπης που σάρωσε το νότιο ημισφαίριο έχει σημάνει συναγερμό στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, καθώς η νόσος ακολουθεί συνήθως και στο βόρειο ημισφαίριο πορεία ανάλογή με εκείνη που του νότιου. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί με την αποδρομή του κύματος γρίπης στην Αυστραλία δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας παρά μόνο πιέζουν για εντατικού ρυθμού προετοιμασία στις υγειονομικές μονάδες αλλά και σε θωράκιση του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο. 

Ο απολογισμός της γρίπης-Αρμαγεδδωνα στην Αυστραλία είναι δραματικός: Δηλώθηκαν 172.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Τα σοβαρά περιστατικά της νόσου αυξήθηκαν σημαντικά, μετακυλίοντας ένα τεράστιο φορτίο στις Μονάδες  Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και γενικά στο σύστημα υγείας. Τα θύματα της γρίπης ήταν 72, μεταξύ των οποίων κι ένα 8χρονο παιδί. 

Η περίοδος της εποχικής γρίπης κρατά ήδη σε επαγρύπνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, με τους ειδικούς να δηλώνουν πως το Βρετανικό Σύστημα Υγείας πρέπει να προετοιμαστεί για το δριμύτερο κύμα ψύχους και τους γιατρούς να δηλώνουν πως απαιτούν περισσότερα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Το στέλεχος της γρίπης που κυριάρχησε εφέτος στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου είναι το στέλεχος Α (Η3Ν2) με τους ηλικιωμένους (80 ετών και άνω) και τα παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών να αποτελούν εφέτος τις ομάδες – στόχους της εποχικής γρίπης. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι το κυρίαρχο στέλεχος θα υποχωρήσει περί τα μέσα της περιόδου γρίπης και θα επανακάμψει κάποιο άλλο στέλεχος. Πέρυσι, για παράδειγμα, τους πρώτους δυο τρεις μήνες κυριαρχούσε -και στην Ελλάδα- το στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1), και στη συνέχεια το κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Α (Η3Ν2). 

Η κυκλοφορία των ιών της γρίπης σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφορία και της ιλαράς αυτό το διάστημα - καθώς μάλιστα η τελευταία οδεύει προς την κορύφωση-  δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, απειλητικό όχι μόνο για τους παιδικούς πληθυσμούς αλλά και για εκείνους των ενηλίκων. Εαν αναλογιστεί δε κάποιος την υψηλή κυκλοφορία και μετάδοση των ιών, αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που εγκυμονεί η όποια έξαρση σε επίπεδο ενηλίκων. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Εθνικού Προγράμμματος, το εμβόλιο προορίζεται για ηλικιωμένους άνω των 60 ετών καθώς επίσης για παιδιά και οι ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. πνευμονοπάθειες, καρδιακές νόσοι, διαβήτη και χρόνια νεφροπάθεια). 


Ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς 

Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων με ιλαρά αυξάνεται συνεχώς: Από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα 30 νέα κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό να πλησιάσει τα 200. 
Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει σε νέα ανακοίνωση του ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». 

Συνολικά στο νοσοκομείο Παίδων έχουν διαγνωστεί 80 κρούσματα παιδιών με ιλαρά ενώ τα τελευταία 24ωρα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ένα τσιγγανόπουλο 8 μηνών που διαγνώστηκε με ιλαρά μετά από επιπλοκές που παρουσίασε στο αναπνευστικό του.

Για τη θωράκιση του πληθυσμού οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τη συγχορήγηση του εμβολίου MMR για την ιλαρά με αυτά της γρίπης και της πνευμονίας, ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα και μπορεί να γίνει με ασφάλεια και υπέδειξε για την περίπτωση που κάποιος έχει κάνει το MMR να περιμένει έναν μήνα και μετά να κάνει τα άλλα δύο εμβόλια.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου