Παρέμβαση ουσίας με το κύρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου
"Καμπανάκι" κινδύνου χτυπάει ο Φιλοτεχνικός Ομιλος Χίου, με το κύρος της ιστορίας του, ως του αρχαιότερου Πολιτιστικού φορέα τον νησιού, με αφορμή την υπερφορολόγηση του "Χωρέμικου" κάτι που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες του να το πουλήσουν, αφού η "τρέλα" του ελληνικού Δημοσίου από την μία δέσμευσε τους ιδιοκτήτες να το δηλώσουν γεωργική ζώνη υψηλής παραγωγικότητας και από την άλλη το φορολογεί ως οικόπεδα για τσιμεντοποίηση......Ετσι ο Φιλοτεχνικός υπενθυμίζει με επιστολή του προς τον Δήμο Χίου, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, την Μητρόπολη Χίου, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, την παρακάτω επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων υπενθυμίζει από την μία την ιστορία του κτήματος και από την άλλη την ευεργετική προσφορά της οικογένειας Χωρέμη στον τόπο.
Ακολουθεί η επιστολή:
Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, ο οποίος διάγει ήδη το εκατοστό έτος διαρκούς συμμετοχής και προσφοράς στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, οφείλει να φροντίζει και να ενεργεί για τη διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής των μελών του και κατ' επέκτασιν των Χίων και λαμβάνοντας υπ' όψιν την συνεχώς αυξανόμενη ροή ειδήσεων σχετικά με το μέλλον του κτήματος Χωρέμη καταθέτει με αυτή την επιστολή την ανησυχία του και τις απόψεις του για το όλο θέμα:
Όπως είναι γνωστό, το κτήμα Χωρέμη έχει τη δική του ιστορία συνυφασμένη άρρηκτα με αυτήν του νησιού, αλλά και ιδιαίτερα δεμένη κατά τους τελευταίους αιώνες με την μεγάλη οικογένεια των Χίων Ευπατρίδων και Ευεργετών, οι οποίοι του έδοσαν το όνομα με το οποίο πλέον αναφέρεται. Οι πρώτοι ιδιοκτήται του υπήρξαν οι Γενουάται Μπαλσερίνι, εν συνεχεία το απέκτησαν οι Χίοι Φαναριώται Μαυροκορδάτοι οι οποίοι και το αφιέρωσαν στον Πανάγιο Τάφο, από όπου πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογενείας Χωρέμη όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Εδώ, στο σημείο αυτό της Χιακής γης, στην καρδιά σήμερα της πόλης της Χίου, όπου δεν υπήρξε Τουρκική παρουσία, διαδραματίσθηκαν πολλές αξιόλογες ιστορικές στιγμές του τόπου και φιλοξενήθηκαν μεγάλες προσωπικότητεςμεταξύ των οποίων ο Ε. Βενιζέλος και ο Ν. Πλαστήρας. 'Οσον αφορά την οικογένεια Χωρέμη οφείλομε εδώ να υπενθυμίσομε και να υπογραμμίσομε την ιδιαίτερη συμβολή της στη νεότερη ιστορία του νησιού και όχι μόνον καθώς και την εξαιρετικά ανεπτυγμένη αίσθηση ευποιίας στην οποία πολλά οφείλει η Χίος.
Επιγραμματικά αναφέρομε εδώ κάποια σημεία - ορόσημα ιστορικά: Ως γνωστόν η οικογένεια διατηρούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ισχυρότατο εμπορικό Οίκο των Χωρέμη - Μπενάκη όπου δραστηριοποιούνταν πολλά μέλη της. Οι ευεργεσίες και εκεί ήσαν άφθονες αλλά εδώ περιοριζόμεθα να αναφέρομε την από τους αδελφούς Χωρέμη δοθείσα οικονομική ενίσχυση προς τον από την Χίο προερχόμενο διάκονο - διδάσκαλο Νεκτάριο Κεφαλά, τον μετέπειτα επίσκοπο Πενταπόλεως και σήμερα ΑΓΙΟ της Εκκλησίας μας, για να συνεχίσει θεολογικές σπουδές στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε τη μόρφωσή του.
Στα νεότερα χρόνια αξιομνημόνευτη είναι η σημαντική φυσιογνωμία του Γεωργίου Ι. Χωρέμη, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη του κτήματος. Ο γεωπόνος και επιχειρηματίας, α λ λ ά κυρίως Χιολάτρης αυτός ευπατρίδης συνεισέφερε με ποΙκίλους τρόπους στην πρόοδο του νησιού: Αφού συμμετείχε εθελοντικά στους Βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση της Χίου, όπου ιδιαίτερα βοήθησε με τις πολύτιμες γνώσεις του (βλ. το βιβλίο του "'Οσα ο ίδιος είδον" ),υπηρέτησε την ιδιαίτερη πατρίδα του ως Βουλευτής, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Αιγύπτου. Στην Αίγυπτο ευεργέτησε με κάθε τρόπο τους συμπατριώτες του αλλά στη Χίο η μεγάλη Εθνική ψυχή του εκφράσθηκε μέσα από ευάριθμες και μεγάλες δωρεές.
Πέραν των οικονομικών παροχών προς ιδιώτες , Σωματεία και Φορείς ας θυμηθούμε τις δωρεές οικοπέδων , πλατειών και κτιρίων προς τον Δήμο Χίου και το Νοσοκομείο, τις επισκευές και συνδρομές για ανέγερση και εξοπλισμό Σχολείων, την συμβολή του στην ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, την Ίδρυση της Φιλοδασικής Ένωσης Χίου, την ανέγερση των κτιρίων της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής της Χίου «Ο ΑΔΑΜ.ΚΟΡΑΗΣ» από κοινού με τον αδελφό του Κων/νο, την επισκευή του Λωβοκομείου, τη δημιουργία Υφαντουργείου στα Νένητα και την ίδρυση της Χωρέμειου Υφαντικής Σχολής και τόσων άλλων.
Μια άλλη πλευρά του, αυτή του Γεωπόνου, υπήρξε επίσης επωφελέστατη για το νησί αφού με όλους τους τρόπους προσπάθησε να διαδώσει την αγάπη και τη γνώση της φύσης ώστε να ωφεληθεί ο τόπος και οι κάτοικοι κατά τον καλλίτερο τρόπο. Ευγνωμονούσα η Πατρίδα τον τίμησε ποκιλότροπα. Οι τιμητικές διακρίσεις του πολλές και μεγάλες: Το 1937 Τιμή από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Το 1939 Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος του Γεωργίου Α'. Το 1947 Σταυρός των Ταξιαρχών του Βασ. Τάγματος Γεωργίου Α'. Ιππότης Παναγίου Τάφου. Μετάλλια εκστρατείας Λέσβου - Χίου 1912-13 και Εξαιρέτων Πράξεων 1944. Ταξιάρχης του Φοίνικος 1944. Και πολλοί τίτλοι Ευεργέτου.
Όσον αφορά το κτήμα από Ιστορικής πλευράς, να υπενθυμίσομε ότι, στο κυρίως τμήμα του περιλαμβάνονται πλήν των κατοικιών, η ιστορική κτητορική Εκκλησία των Μαυροκορδάτων προς τιμήν της Αγίας Κυριακής, όπου υπάρχει και Κοιμητήριο στο οποίο πέραν των Οικογενειακών ευρίσκονται και οι τάφοι Ευεργετών της Χίου, καθώς και του Ιεράρχου Κοσμά (1899).
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του κτήματος: αυτή του κυριοτέρου Πνεύμονος πρασίνου μέσα στην πόλη αφού η έκτασή του των 32 στρεμμάτων υπερέχει εκείνης του Δημοτικού Κήπου, αλλά και η σημασία του ως Βοτανικού Κήπου και παράλληλα ως τόπου υψηλής οικολογικής καλλιέργειας δεδομένου ότι εκεί φύονται και διατηρούνται με ιδιαίτερη φροντίδα πολλά άγνωστα στους πολλούς δένδρα και φυτά καλλωπιστικά και παραγωγικά τα οποία η οικογένεια έφερε πρώτη στη Χίο, μεταξύ των παραπάνω συγκαταλέγεται η πρώτη μανταρινιά της Ελλάδος που ταξίδεψε ως εδώ από την Ινδία το 1850 και από αυτήν καλλιεργήθηκαν όλα τα περιβόλια του Κάμπου της Χίου. Υπήρχε επίσης συλλογή σπάνιων πτηνών τα οποία από ετών ο κ. Ιωάννης Γ.Χωρέμης δώρισε στο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΘΗΝΩΝ.
Με αφετηρία όλες τις παραπάνω ιστορικές καταγραφές, αλλά και λαμβάνοντας υπ όψιν το φυσικό κάλλος του, τα ενυπάρχοντα μνημεία και την σπουδαιότητα της περιλαμβανόμενης χλωρίδας, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου θεωρεί ότι το κτήμα "Χωρέμη" αποτελεί μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ιστορική και Περιβαλλοντική Κληρονομιά ,μια άλλου είδους ευεργεσία σε ολοκληρο το νησί τους κατοίκους και επισκέπτες του, την οποία οφείλομε να σεβασθούμε και να διατηρήσομε ακέραια και ζωντανή, πηγή μνήμης και γνώσης που αξίζει να παραδοθεί αυτούσια στις επόμενες γενεές σαν πολύτιμο κομμάτι της πατριδογνωσίας με την βαθύτερη και ουσιαστικότερη έννοιά της.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΙΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μαρία Βασιλακάκη - Ντούλου
H ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Παναγιώτα Γαλάτουλα
πηγή:www.alithia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου