•ΓΙΑ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΠΑΝΤ. ΝΕΑΜΟΝΙΤΗΣ
Οικονομικοί είναι, κατά τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ, οι λόγοι που η Εταιρεία έχει ατονήσει, προς το παρόν, το ενδιαφέρον της για την εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών της βορειοανατολικής Χίου, με έμφαση στα νερά του Ναγού......Ο Παντ. Νεαμονίτης ισχυρίζεται ότι η επιλογή της αξιοποίησης των συγκεκριμένων υδάτινων αποθεμάτων προσκρούει σε μια σειρά από εμπόδια υποδομών, εποχικότητας αλλά και κόστους.
Δίκτυο και φράγμα
«Τα διαθέσιμα αποθεματικά του Ναγού υπάρχουν για τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ανάγκες παροχής είναι, ούτως ή άλλως, πιο περιορισμένες και μας καλύπτει με χαμηλότερο κόστος η λύση επεξεργασίας των νερών του Δελφινιού», υποστηρίζει ο κ. Νεαμονίτης.
Η αξιοποίηση των νερών του Ναγού έχει ως προϋποθέσεις την ανάπτυξη υπόγειου δικτύου, μήκους περίπου 10 χλμ. από το Ναγό μέχρι το Δελφίνι, εκεί που θα συναντήσει το ήδη τοποθετημένο πριν λίγα χρόνια δίκτυο σωληνώσεων.
Για τη χρησιμοποίηση του και τους καλοκαιρινούς μήνες απαραίτητη είναι η παρουσία αποθηκευτικού ταμιευτήρα, με την περιοχή του Σαραπιού, εκεί που είχαν ήδη ξεκινήσει και έμειναν ημιτελείς κάποιες προσπάθειες, να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα. «Για τα δυο αυτά έργα δεν υπάρχει ούτε μελέτη, ούτε χρηματοδότηση. Επομένως ο Ναγός σήμερα καλύπτει μόνο χειμερινές ανάγκες», υποστηρίζει ο Παντ. Νεαμονίτης. Η αυτονόητη διαπίστωση, φυσικά, δεν αιτιολογεί γιατί η ΔΕΥΑΝΧ δεν κινείται προς την κατεύθυνση της εκπόνησης μελετών αφενός και της εξασφάλισης των πιστώσεων αφετέρου.
Φθηνότερο κόστος
Ο εφησυχασμός της διοίκησης της ΔΕΥΑΝΧ εδράζεται στην οικονομική προσέγγιση του ζητήματος. Ο κ. Νεαμονίτης ισχυρίζεται ότι η υποχρεωτική χρήση μανομετρικού εκτινάσσει το κοστολόγιο ανά κυβικό γύρω στα 0,80 ευρώ. «Αντίστοιχα το κόστος από τις νέες αφαλατώσεις που τοποθετούμε περιορίζεται στα 0,40 ευρώ ανά κυβικό», εξηγεί.
«Μια απόφαση χρήσης του νερού του Ναγού, επομένως, αποκλειστικά τη χειμερινή περίοδο δεν είναι συμφέρουσα οικονομικά για τη ΔΕΥΑΝΧ, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι λύνεται σύντομα το θέμα εγκατάστασης του δικτύου», συμπληρώνει.
Από τις τοποθετήσεις πάντως του κ. Νεαμονίτη είναι ευδιάκριτο ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ έχει διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων στο σχεδιασμό για την επίλυση του υδρευτικού, με προτεραιότητα στο φράγμα Κοντού για να καλυφθούν οι ανάγκες της νότιας Χίου, ενόσω η απόδοση του Κατράρη δεν είναι η αναμενόμενη ούτε προβλέπεται να μπορεί να δώσει τις λύσεις του αρχικού σχεδιασμού.
πηγή:www.politischios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου