Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί
Παρών και ο Πάνος Καμμένος - Στη σύσκεψη συμμετέχουν Τζανακόπουλος, Φλαμπουράρης, Δραγασάκης......«Μίνι» υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων και να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η ενιαία γραμμή των κυβερνητικών στελεχών. Στη σύσκεψη συμμετέχει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου για τα σενάρια του ονόματος, καθότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει πως δεν θα στηρίξει ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», γεγονός που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και έφτασε το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, καθότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει θέμα «δεδηλωμένης». Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να κρύψουν το ενδοκυβερνητικό ρήγμα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διαχείρισή του ζητήματος σε σχέση με τους ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση ζητά μία ξεκάθαρη άποψη από τα κόμματα, ενώ η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την ψήφιση συμφωνίας που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ως εκ τούτου, η σύγκληση των πολιτικών αρχηγών φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι και εφόσον δεν υπάρξει κοινό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση της πιθανής συμφωνίας. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε χθεσινή του συνέντευξή του στο Euronews, ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε πως αυτό το οποίο προέχει είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με ευθύτητα σε σχέση με την πολιτική τους θέση επί του συγκεκριμένου.
Το επόμενο ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας - Σκοπίων και ΟΗΕ ορίστηκε για τις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των σκοπιανών ΜΜΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια. Δεν είναι γνωστό, επίσης, αν θα είναι κάποιος προσδιορισμός που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία» ή κάποια άλλη, ενδιάμεση λύση. Ο κ. Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.
Οι εν εξελίξει ζυμώσεις αποτυπώνονται, εξάλλου, και στις δηλώσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών, όπου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος πως μπορεί να γίνουν βήματα διεξόδου για ένα ζήτημα που κληροδοτήθηκε στην παρούσα κυβέρνηση παραμένοντας άλυτο επί δεκαετίες, ενώ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε «έτοιμος για λύση».
Πηγή:www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου