Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Διαγνωστικά κέντρα: Κλειστά από σήμερα λόγω απεργίας διαρκείας - Ποια είναι τα αιτήματά τους


Δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.....


Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν από σήμερα, Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τις επιστροφές που τους επιβάλλονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιστροφές που τους έχουν στοιχίσει, όπως λένε, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2018. 

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. 

Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που όπως αναφέρουν, «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου». Βασικά αιτήματα είναι: «Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας».

Πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ: Δεν αντέχουμε άλλο έξι χρόνια αρπαγής των χρημάτων που μας οφείλονται

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο έξι χρόνια αρπαγής των χρημάτων που μας οφείλονται για τις εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει» είπε εχθές στον ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή της Ματίνας Ηρειώτου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας.

Αιτία της αρκετά δραστικής κινητοποίησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι «μας αρπάζουν πίσω, όπως είναι η μετάφραση του clawback, 110 εκατομμύρια μόνο για το 2018» «Αυτό το ποσό είναι μόνο για το clawback. Μας έχουν πάρει πίσω μόνο για το rebate άλλα τόσα εκατομμύρια ίσως και παραπάνω» συμπληρώνει ο κ. Βουγιούκας.

Το rebate και το clawback είναι δύο μνημονιακοί μηχανισμοί που επιβάλλουν επιστροφές χρημάτων προς τα ταμεία ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων που κάνουν τα διαγνωστικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βουγιούκας, οι δύο μηχανισμοί μπήκαν σε εφαρμογή το 2013 και θα κρατούσαν υποτίθεται για δύο-τρία χρόνια. Με τη νέα κυβέρνηση όμως επεκτάθηκαν μέχρι και το 2022.

«Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως λέει και ο πρωθυπουργός, και έχουμε και υπερπλεονάσματα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο έξι χρόνια αρπαγής των χρημάτων που μας οφείλονται για τις εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει. Είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι κι όσο παραμένουν αυτά τα εξοντωτικά μέτρα θα αυξάνεται το χρέος μας», τόνισε ο κ. Βουγιούκας.

Όπως εξηγεί, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου με τον υπουργό Υγείας. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια άλλη συνάντηση, που ωστόσο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου