Μόνο 208 πρόσφυγες -από τους 6.000 που ήταν ο αρχικός στόχος- μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στο διάστημα από τις 16 Μαρτίου ως τις 11 Απριλίου......
Στη δεύτερη έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Κομισιόν κρίνει μη ικανοποιητική την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πρώτη έκθεση, στις 16 Μαρτίου, ιδίως στον τομέα της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα στις επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν επειγόντως στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για επιμερισμό ευθυνών στο προσφυγικό.
Όσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης τουλάχιστον 6.000 ατόμων που τέθηκε πριν από ένα μήνα. Αντ' αυτού, μόνο 208 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.145.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «μόνο λίγα κράτη μέλη της ΕΕ» ανέλαβαν προσπάθειες μετεγκατάστασης και τονίζει ότι αν όλα τα κράτη-μέλη ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι στόχοι μετεγκατάστασης είναι επιτεύξιμοι.
Όσον αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι 35.000 έως 40.000 άτομα που βρίσκονται στη χώρα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι συνολικά, από την αρχή του προγράμματος το φθινόπωρο, έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα 615 άτομα. Από αυτούς μετεγκαστάθηκαν 2 στη Βουλγαρία, 6 στην Κύπρο, 7 στην Εσθονία, 111 στη Φινλανδία, 242 στη Γαλλία, 37 στη Γερμανία, 10 στην Ιρλανδία, 6 στη Λετονία, 6 στη Λιθουανία, 30 στο Λουξεμβούργο, 6 στη Μάλτα, 48 στην Ολλανδία, 89 στην Πορτογαλία και 15 στη Ρουμανία - αριθμοί «αστείοι» τόσο σε σχέση με τις δεσμεύσεις των κρατών για 2.943 όσο και με την απόφαση του ευρωπαϊκού Συμβουλίου των αρχηγών κρατών για 63.302 μετεγκαταστάσεις.
«Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία» δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε συνέχεια της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, οι περισσότερες από τις περίπου 16.800 θέσεις που απομένουν ακόμη στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται να διατεθούν για την επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Μαρτίου, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη διάθεση 54.000 επιπλέον θέσεων επανεγκατάστασης ή άλλων μορφών νόμιμης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία, που είχαν αρχικά προβλεφθεί για μετεγκατάσταση.
Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν στις 18 Μαρτίου 2016 ότι για κάθε Σύρο που γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά, θα επανεγκαθίσταται ένας Σύρος από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, από τις 4 Απριλίου 2016, που εφαρμόζεται ο μηχανισμός «ένας προς έναν», επανεγκαταστάθηκαν 37 Σύροι στη Γερμανία, 11 στη Φινλανδία και 31 στην Ολλανδία.
Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της επανεγκατάστασης.
«Για να τεθεί οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, πρέπει να ανοίξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας», ανέφερε ο έλληνας Επίτροπος.
Συζήτηση την Τετάρτη στην Ευρωβουλή για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
Συζήτηση την Τετάρτη στην Ευρωβουλή για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
Η συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στις 09:00 (ώρα Γαλλίας).
Newsroom ΔΟΛ
Πηγή: www.alithia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου