Kίνητρο για χιλιάδες Ελληνες, με καταγωγή από πρόσφυγες του 1922, να επισκεφθούν τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας αναμένεται να αποτελέσει η έναρξη των δρομολογίων της Hellenic Seaways που θα συνδέουν τη Σμύρνη με τη Θεσσαλονίκη αλλά και τον Πειραιά και θα έχουν ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.......
Τα κόστη
Για να ξεκινήσει όμως το πρώτο δρομολόγιο - αναμένεται στα μέσα Ιουνίου - θα πρέπει να ξεπεραστεί ένας σημαντικός σκόπελος, ο οποίος είναι τα λιμενικά τέλη που ζητούν οι διαχειριστές του τουρκικού λιμανιού και θεωρούνται «απαγορευτικά» για την ελληνική εταιρεία, τα στελέχη της οποίας πάντως εμφανίζοντα αισιόδοξα ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή».
Σύμφωνα με τα στελέχη της επιχείρησης, τα κόστη ελλιμενισμού του πλοίου στον λιμένα της Σμύρνης είναι αρκετά υψηλά, ειδικά σε σχέση με τα αντίστοιχα ισχύοντα κόστη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που ως σήμερα λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην έναρξη του δρομολογίου.
Μάλιστα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη και σε συνέχεια των διμερών επαφών με τον ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και στελεχών της ελληνικής αποστολής (συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Θοδωρής Δρίτσας και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά) επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο πλευρών να εργαστούν προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκίνησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Η Hellenic Seaways σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι «είναι έτοιμη να ξεκινήσει από το εφετινό καλοκαίρι το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Σμύρνη μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνέχεια και των επίσημων διμερών επαφών των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ άλλων».
Γινόταν επίσης αναφορά στο ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα γίνει στη λογική της τακτικής δρομολόγησης, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κρουαζιέρας για το επιβατικό κοινό, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί και εμπορικές μεταφορές ενισχύοντας το εθνικό τουριστικό προϊόν και την οικονομία».
Οι επαφές με την τουρκική πλευρά
Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών στη Θεσσαλονίκη στις 18 Απριλίου 2016, όπως και την επομένη στην Αθήνα, συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα των χρεώσεων των λιμενικών φορέων με στόχο να βρεθεί μια οικονομικά βιώσιμη λύση ώστε να καταστεί εφικτή η δρομολόγηση πλοίων. Φορείς που συμμετείχαν στις συζητήσεις ήταν το Ναυτικό Επιμελητήριο Σμύρνης, εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας και του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταφορών της γειτονικής χώρας, οι λιμενικές Αρχές της Σμύρνης, ενώ από την ελληνική πλευρά παρέστησαν εκπρόσωποι του ΟΛΘ και των ενδιαφερόμενων ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ορχάν Γιαλμάν Οκάν είχε δηλώσει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τουρκική πλευρά να ανοίξει η γραμμή το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική αφού ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες με τους εκπροσώπους της ΟΛΘ ΑΕ».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ κ. Δημήτρης Μακρής είχε τονίσει ότι «η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη. Εγινε σε βάθος συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν τη γραμμή, δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστούν οι απόψεις των ναυτιλιακών εταιρειών που ενδιαφέρονται και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για να επιτευχθεί η δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Θεσσαλονίκης - Σμύρνης. Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».
«Γέφυρα» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Οι πρώτες επαφές σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Μυτιλήνης - Χίου - Λήμνου μεταξύ της Hellenic Seaways και των φορέων διαχείρισης του λιμένα της Σμύρνης ξεκίνησαν την άνοιξη του 2015 με πρωτοβουλία της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου κυρίαςΧριστιάνας Καλογήρου. Η περιφερειάρχης έχει κινητοποιήσει φορείς και στις δύο πλευρές του Αιγαίου με στόχο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο υποστηρίζοντας τα οφέλη μιας τέτοιας σύνδεσης για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θεσσαλονίκη τόσο σε επίπεδο εισροής τουριστών όσο και σε επίπεδο εμπορευματικών μεταφορών και πολιτιστικών ανταλλαγών.
Οι συζητήσεις έγιναν με την υποστήριξη και του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και τουρκικών φορέων.
Πηγή:www.politischios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου