- Τι ώθησε τον καπ. Παν. Τσάκο στην απόφαση του να ιδρύσει ένα Μη Κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής και Τεχνικής Κατεύθυνσης;
Μ.Μ.: O κρίκος Ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και Ναυτιλίας, έχει σοβαρά αδυνατίσει στις μέρες μας. Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τη συρρίκνωση του ναυτεργατικού μας δυναμικού. Απαιτείται απ όλους μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες όσο ακόμη υπάρχει χρόνος. Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε όλοι μας όσες προσπάθειες στοχεύουν στην ενίσχυση των Ελλήνων και Ελληνίδων ναυτικών. Στην επιθυμία μας να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος, προσανατολιζόμαστε προς την κατεύθυνση ίδρυσης ενός Πρότυπου Μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Ναυτικού Λυκείου με Ναυτική και τεχνική Κατεύθυνση. Οραματιζόμαστε μία σχολική μονάδα σαν κυψέλη μάθησης, γνώσης και αριστείας, όπου θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, εφοδιάζοντας τους με τα απαραίτητα προσόντα, ώστε εν καιρώ να εξελιχθούν στους αυριανούς ηγέτες της Ελληνικής Ναυτιλίας.
- Πως υποδέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» την εξαγγελία της απόφασης;
Μ.Μ.: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ομόφωνα και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε την πρόταση και άμεσα σύστησε την αρμόδια επιτροπή, με πρόεδρο την Αντιπλοίαρχο του ΛΣ (ε.α) Καλλιπολίτου Βενετία, πρώην διευθύντρια εκπαίδευσης ναυτικών του ΥΝΑΠ, τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή του City University of London καθώς και πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα την Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνο Γραμμένο, τον κ. Ιωάννη Μανδάλα μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος και Διευθύνων Σύμβουλο της Mediterra και εμένα ως Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος.
- Υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο; Ποιος θα καθορίσει το πρόγραμμα σπουδών;
Μ.Μ.: Το Λύκειο εντάσσεται στις προδιαγραφές των ιδιωτικών Λυκείων της χώρας, εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και το προαπαιτούμενο πρόγραμμα σπουδών του καθορίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χίου. Εκτός των προαπαιτούμενων μαθημάτων το πρόγραμμα σπουδών δύναται να εμπλουτιστεί και με επιπλέον εξειδικευμένα προγράμματα.
- Πως θα περιγράφατε το εξαγγελθέν πρόγραμμα; Ποιος είναι ο βασικός του στόχος;
Μ.Μ.: Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την παροχή στην Ελληνική κοινωνία ενός Ποιοτικού Ναυτικού Λυκείου, εναρμονισμένου με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Για πρώτη φορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργείται στοχευμένη σύνδεση των σπουδών με την επαγγελματική αποκατάσταση, όπως συμβαίνει σε σύγχρονες χώρες του εξωτερικού. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, με το προτεινόμενο έργο αναδεικνύει τη ναυτιλία σε στρατηγικό άξονα ανάπτυξης για το νησί της Χίου, καθώς σε συνέχεια των ΑΕΝ σε Χίο – Οινούσσες και του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έρχεται να προσθέσει ένα σύγχρονο πρότυπο ιδιωτικό ναυτικό λύκειο, προσφέροντας στην παγκόσμια ναυτιλία ναυτικούς με πλούσια παράδοση και σύγχρονες γνώσεις.
- Οι μαθητές θα πληρώνουν δίδακτρα;
Μ.Μ.: Το Πρότυπο Λύκειο θα είναι μη κερδοσκοπικό, όπως συμβαίνει και σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου. Θα υπάρχει αντίτιμο συμμετοχής των μαθητών στον κύκλο σπουδών, το οποίο δεν έχει σήμερα καθοριστεί και το οποίο θα επενδύεται στη λειτουργία και διαρκή αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών.
- Ποιες είναι δυνατότητες θα ΄χουν οι μαθητές του Λυκείου μετά την αποφοίτηση τους;
Μ.Μ.: Οι μαθητές μετά την αποφοίτηση τους από το Επαγγελματικό Λύκειο ναυτικής και τεχνικής κατεύθυνσης, θα έχουν τις εξής επιλογές:
1. Με θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών να αποκτήσουν πτυχίο έως και 2ου Μηχανικού ή Υποπλοιάρχου, εφόσον έχουν επιλέξει αντίστοιχη κατεύθυνση.
2. Να εργαστούν ως κατώτερα πληρώματα αμέσως μετά την αποφοίτηση τους, εφόσον έχουν επιλέξει την αντίστοιχη ειδικότητα.
3. Να εισαχθούν σε κάποια ΑΕΝ μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων
4. Να εισαχθούν σε τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το εύρος των ναυτικών επαγγελμάτων από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτερα πληρώματα, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες ειδικότητες της εμπορικής ναυτιλίας.
- Που θα στεγάζεται το Λύκειο και τι συναφείς υποδομές θα απαιτηθούν;
Μ.Μ.: Βρισκόμαστε σε αναζήτηση του κατάλληλου χώρου, έχουμε ήδη καταλήξει σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις και εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία πολύ σαφή εικόνα. Πρόθεση μας είναι να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Χίου.
- Πότε τοποθετείτε χρονικά την έναρξη λειτουργίας του λυκείου:
Μ.Μ.: Πρόθεση μας είναι η εκπαιδευτική δραστηριότητα να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 τουλάχιστον για την Α’ Λυκείου. Εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.
πηγή:www.politischios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου