Κύπρος
Για τον επόμενο χρόνο προγραμματίζονται 4 με 5 γεωτρήσεις από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ για τα τεμάχια θαλάσσια 6,8 και 3 και από την κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum, δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 το δεύτερο εξάμηνο του 2018.....Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα του νέου κύκλου ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα διενεργηθεί εντός του 2018, θα καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ένα αδιαμφισβήτητο σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα, τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της ΕΕ. Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στο 5ο ενεργειακό συμπόσιο που που διοργανώνει η FMW Financial Media Way και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Κύπρος: Η νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης».
Για τον επόμενο χρόνο προγραμματίζονται 4 με 5 γεωτρήσεις από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ για τα τεμάχια θαλάσσια 6,8 και 3 και από την κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum, δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Πέραν των ερευνητικών δραστηριοτήτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Κύπρου είναι οι πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των σχέσεων της με τις γειτονικές μας χώρες και με άλλα σημαντικά κέντρα επιρροής.
«Η ανάγκη για ενεργειακές συνεργασίες», τόνισε, «θεωρούμε, ότι μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις και αφορά, για παράδειγμα, τα έργα του αγωγού Κύπρου – Αιγύπτου, του αγωγού «EastMed Pipeline» που θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας και του Τερματικού Υγροποίησης στο Βασιλικό που στόχος μας είναι να έχει και περιφερειακό εκτόπισμα».
Διευκρίνισε την ίδια ώρα πως «βεβαίως ένα ανάλογο τερματικό χρειάζεται και ανάλογες ποσότητες διότι οι επενδύσεις ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, συνεπώς για να είναι μια μονάδα βιώσιμη απαιτείται να υπάρχουν και επαρκή αποθέματα φυσικού πλούτου».
Σε αυτό το σημείο, ο Κύπριος Πρόεδρος υπενθύμισε τις τριμερείς συνεργασίες που ανέπτυξε η Κύπρος με Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια και, ιδιαίτερα, τα θέματα υδρογονανθράκων.
Είπε ακόμη πως την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί για επίσκεψη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τους ενεργειακούς εταίρους της Κύπρου. Σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού κατά 35% από το 2013 μέχρι το 2017 κάτι που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και στην προώθηση έργων υποδομής για τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector, και πιο πρόσφατα την προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με Ελλάδα και Αίγυπτο (EuroAfrica Interconnector).
Σε χαιρετισμό του στο εναρκτήριο μέρος του συμποσίου που αναγνώσθηκε από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Κύπρο, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ανέδειξε την ανάγκη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, «καθώς οι ενεργειακές προκλήσεις δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα». Λέγοντας ότι το φυσικό αέριο παραμένει το καύσιμο που θα κινεί την ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια, ο κ. Σταθάκης παρατήρησε πως η πρόκληση είναι η προώθηση εναλλακτικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με την είσοδο νέων παικτών.
«Σε συνεργασία με την Κύπρο υποστηρίζουμε την κατασκευή του αγωγού East Med, που αποκτά σημαντικές προοπτικές υπό το φως των ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ», είπε.
Σημείωσε τέλος ότι το Δεκέμβριο θα υπογραφεί στην Κύπρο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για επικαιροποίηση και επικύρωση της προόδου του σχεδιασμού του αγωγού East Med.
πηγή:www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου