Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πρωτοβουλία Πανεπιστημίου για τη διοργάνωση Αναπτυξιακού Συνεδρίου

ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Η κοινή παραδοχή ότι η Χίος καθηλώθηκε την τελευταία εικοσαετία από την έλλειψη ενός ευρύτερα αποδεκτού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και βιώνει ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες μιας σταδιακής υποτίμησης της οικονομίας της καθοδηγεί την απόφαση της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Τοπική Κοινωνία να αναλάβει την προετοιμασία της διοργάνωσης, αρχές του θέρους του 2018, ενός Επιστημονικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου........


Παράλληλα η καθολική απαίτηση πιο ενεργούς συμμετοχής της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κάλυψη του συγκεκριμένου κενού κινητοποιεί το περιορισμένο ανήσυχο τμήμα του ακαδημαϊκού κόσμου του νησιού να δοκιμάσει τον εξ’ αρχής δύσκολο ρόλο συντονισμού φορέων, κομμάτων και αρχών, που δεν έχουν πείσει μέχρι σήμερα ότι διαθέτουν κουλτούρα καλοπροαίρετης συνεργασίας.

Ήδη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Διασύνδεσης έχουν διεξαχθεί οι πρώτες συναντήσεις προεργασίας για τη διοργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα προέκυψε, ως σφήνα, η απόφαση της δημοτικής αρχής να αναθέσει ρόλο «αναπτυξιακού ανιχνευτή» στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Βασικός επιστημονικός φορέας του Συνεδρίου θα αποτελέσει η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, που εδρεύει στο νησί μας. Το περιεχόμενο του Συνεδρίου θα εστιαστεί στη συστηματική διερεύνηση, με τη χρήση των διαθέσιμων επιστημονικών μεθόδων, των αναπτυξιακών προβλημάτων και των προοπτικών περιφερειακής ανάπτυξης της Χίου.



Αναγκαιότητα και σκοποί

Η αναγκαιότητα της πραγματοποίησηςτου προτεινόμενου Συνεδρίου εκφράζεται μέσα από δύο βασικές διαπιστώσεις:

Η πρώτη σχετίζεται με την ανάγκη στενότερης διασύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την αναπτυξιακή διαδικασία σε τοπικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται κεφαλαιώδους σημασίας η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της συσσωρευμένης επιστημονικής γνώσης, που έχει παραχθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε ζητήματα που επικεντρώνονται στην τοπική οικονομία της Χίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου γενικότερα.
Η δεύτερη διαπίστωση αναφέρεται στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και εποικοδομητικής συνεργασίας, μεταξύ των τοπικών φορέων (Πανεπιστημίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίου, λοιπών επαγγελματικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, τοπικών προσωπικοτήτων). Η προοπτική αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω με την καθιέρωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου μέσω της τακτικής επανάληψής του, π.χ. κάθε έτος ή διετία.
Στο πλαίσιο αυτό, το προτεινόμενο Συνέδριο αποσκοπεί κυρίως:

Στην ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη γνώση της αναπτυξιακής κατάστασης της Χίου (σε χωρικό και κλαδικό επίπεδο) και στην αποτύπωση της συγκριτικής της θέσης στα ευρύτερα γεωγραφικά υποσύνολα με τα οποία διασυνδέεται (Περιφέρεια, νησιωτικός χώρος, χώρα).
Στη διερεύνηση του βαθμού επίδρασης της κρίσης σε βασικά οικονομικά μεγέθη και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.
Στην ανάλυση των αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χίος και των δυνατοτήτων που διαφαίνονται, ώστε να υποβοηθηθούν οι αρμόδιοι φορείς χάραξης πολιτικής, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής και ανατροφοδοτούμενης στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης.
Στην παρουσίαση και στη διερεύνηση μεταφοράς επιτυχημένων πρακτικών άλλων περιοχών, πάνω σε ειδικά ζητήματα περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.


Τα προς επεξεργασία ερωτήματα

Επιθυμία της Επιτροπής Διασύνδεσης είναι η συνολική προσέγγιση του συνεδρίου να μην επιβληθεί κάθετα από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά να αποτελέσει ένα ενεργό διαρκές στάδιο αναζήτησης και τροφοδότησης μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο με τους φορείς που έχουν ήδη κληθεί να συνδιαμορφώσουν τις θεματικές του κατηγορίες.

Στην ατζέντα του συνεδρίου στόχος είναι να ενταχθούν και θέματα επικαιρότητας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, με το μεταναστευτικό και την επίδραση του στην τοπική κοινωνία να θεωρείται αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθεί.

Έτσι, ανοιχτά ζητήματα έχουν προς το παρόν μείνει:

Ο γενικός τίτλος του Συνεδρίου.
Το κεντρικό του θέμα.
Η συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής και η δυνατότητα πλαισίωσης του Συνεδρίου από κάποια Επιστημονική Εταιρεία (συναφούς επιστημονικού αντικειμένου).
Η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό, τη διοικητική υποστήριξη, την οικονομική διαχείριση και την εξεύρεση χώρων διεξαγωγής του καθώς και την αναζήτηση χορηγιών.
Τέλος στόχος είναι να ενταχθούν ειδικές συνεδρίες, που θα περιλαμβάνουν:

Προσκεκλημένους, κύριους ομιλητές, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, για την παρουσίαση μιας ειδικής έρευνας.
Νέους ερευνητές.
Στρογγυλά Τραπέζια, με τη συμμετοχή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων ειδικών σε συγκεκριμένα θέματα.

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου