Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Υπόθεση Μπάιντεν: Οι «αντάρτες» του κόμματος του Τραμπ ζητούν την διεξαγωγή έρευνας

Βέλη κατά Τραμπ από Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές και κυβερνήτες
Την πλάτη στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, γυρίζουν Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές και κυβερνήτες μετά τις αποκαλύψεις από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το καλοκαίρι με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση......


Την ίδια ώρα, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, μπαίνει στο μικροσκόπιο της έρευνας σε ότι αφορά το ρόλο στην υπόθεση με τον ίδιο να κρατάει αποστάσεις, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος.

Mέχρι στιγμής, δύο Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές έχουν εκφράσει δημοσίως την ανησυχία τους για τις αποκαλύψεις ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κάνει έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, έναν από τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους.

«Προφανώς υπάρχουν πολλά που ενοχλούν ιδιαίτερα », δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από τη Νεμπράσκα, Μπιν Σας. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να χρησιμοποιούν με φειδώ τη λέξη «παραπομπή».

Αν και το 2016, ο Μπιν Σας δεν είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία, στη συνέχεια τον είδε με «καλό μάτι». Μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Αλλά και ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι δήλωσε χθες ότι «η υπόθεση είναι άκρως ανησυχητική».

Οι δηλώσεις των δύο Γερουσιαστών δείχνουν, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Washington Post», ότι προκαλούνται περισσότερες ρωγμές στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών.

Εκτός από τους Γερουσιαστές, υπήρξαν και δύο Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες που δεν φοβήθηκαν να επικρίνουν δημοσίως τον Αμερικανό πρόεδρο. Πρόκειται για τον κυβερνήτη του Βερμόντ, Φιλ Σκοτ και τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Τσάρλι Μπέικερ. Και οι δύο είναι επικριτές του Τραμπ.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «The Washington Post», ο Φιλ Σκοτ τόνισε ότι η έρευνα είναι «σωστή και δήλωσε ότι αποτελεί βασικό μέρος του καθήκοντος του Κογκρέσου να διερευνήσει την υπόθεση.

Σκοτ και Μπέικερ δεν θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην επίσημη διαδικασία έναρξης της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, κατά συνέπεια οι θέσεις τους είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές, πλην όμως ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους τους Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ποιος είναι ο μάρτυρας που «καίει« τον Τραμπ

Η αποκάλυψη των «New Yok Times» ότι ο άνθρωπος που προέβη σε καταγγελία ότι ο Τραμπ ζήτησε από το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για τον πολιτικό του αντίπαλο, ήταν αξιωματούχος της CIA.

Από την πλευρά της, η Βουλή των Αντιπροσώπων θέλει να επιταχύνει την έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου για προδοσία με τον αμερικανικό Τύπο να επισημαίνει ότι στόχος της είναι να ξεκινήσει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος είναι αξιωματούχος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ , CIA, αναλυτής που για ένα διάστημα είχε διοριστεί στον Λευκό Οίκο.

Τρία άτομα που γνωρίζουν την ταυτότητα του προσώπου που με την καταγγελία του έγινε η αφορμή να πάρει φωτιά η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Αυτοί έδωσαν την είδηση στην εφημερίδα με τους Δημοκρατικούς να ξεκινούν την διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο μάρτυρας ειδικός στην αμερικανική εξωτερική στην Ευρώπη, έχει γνώσεις νομικών θεμάτων. Μετά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, επέστρεψε στην υπηρεσία του.

Αν και ο ίδιος δεν άκουσε τα όσα είπαν στο τηλέφωνο Τραμπ και Ζελένσκι , με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητάει ως «χάρη» τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ιδιότητά του και η εξειδίκευσή του θα λειτουργήσουν προσθετικά στην αξιοπιστία της κατάθεσής του.Οι δικηγόροι του πάντως αρνούνται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία αυτά, τονίζοντας ότι ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η ταυτότητά του πρέπει να μείνει μυστική για να μην κινδυνεύσει.

«Οποιαδήποτε απόφαση να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μάρτυρα είναι πολύ ανησυχητική και ριψοκίνδυνη, γιατί μπορεί να φέρει αυτό το πρόσωπο αντιμέτωπο με σοβαρούς κινδύνους», είπε ένας από τους δικηγόρους. «Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος έχει δικαίωμα στην ανωνυμία». Από την πλευρά της η CIA τηρεί σιγή ιχθύος αρνούμενη να σχολιάσει τις πληροφορίες. Εκπρόσωπος του αρχηγού της υπηρεσίας υποστηρίζει ότι «η προστασία του μάρτυρα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Πάντως, οι New York Times, που αποκάλυψαν τα στοιχεία για την ιδιότητά του, υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να «κατανοήσουν όλοι πόσο σοβαρά είναι αυτά τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και αν ο πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του και ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να το καλύψει», όπως αναφέρει η καταγγελία

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει την αξιοπιστία του μάρτυρα, φτάνοντας ακόμη και σε απειλές. Μέσω του αγαπημένου του Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος δεν είναι αξιόπιστος, καθώς δεν έχει τις πληροφορίες από «πρώτο χέρι» ενώ στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι μπλέχτηκε σε υπόθεση κατασκοπίας.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου