Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Υπόθεση Novartis: Τι δείχνει η δικογραφία για τη σκευωρία - Νομικός κλοιός για Παπαγγελόπουλο

Ο αντεισαγγελέας Αγγελής περιγράφει τον μηχανισμό που είχε στήσει ο «Ρασπούτιν» - Για «ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου» μιλά ο Σαμαράς - Τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας - Διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ για την αντιμετώπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
Νομικό κλοιό για τους χειρισμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δημιουργούν τα στοιχεία της δικογραφίας για την σκευωρία Novartis που διαβιβάστηκε στην Βουλή.....


Οι λεπτομερείς καταγγελίες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη των ερευνών για την υπόθεση Novartis Ιωάννη Αγγελή περιγράφουν αναλυτικά τον μηχανισμό που έστησε ο περίφημος «Ρασπούτιν» προκειμένου να χειραγωγήσει συγκεκριμένα στελέχη της Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων και η αρμόδια για θέματα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να στήσει διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών για την «σκευωρία Novartis» και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πολυσέλιδη κατάθεση- υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο (σ.σ. περιλαμβάνεται στην δικογραφία) καταγγέλλει τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, υπάρχει «ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των κκ Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Όλες οι ενέργειες των Εισαγγελέων ήταν προσχεδιασμένες και σε πλήρη γνώση και καθ’ υπόδειξη των τελευταίων: ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενη του Εισαγγελέα Διαφθοράς, βρέθηκαν οι πρόθυμοι μάρτυρες που κατέθεταν ό,τι κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, όλα αυτά δημοσιεύονταν σε συγκεκριμένα έντυπα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Τα επίμαχα στοιχεία θα αποτελέσουν και τα βασικά υλικά της πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο που αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία.

Ο γραμματέας της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος Σταύρος Καλαφάτης μετά τη μελέτη των στοιχείων της επίμαχης δικογραφίας προανήγγειλε πως η ΝΔ θα καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει για ποια αδικήματα θα ελεγχθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η συγκεκριμένη «λεπτομέρεια» χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς αυτή θα καθορίσει εάν τα μέλη της προανακριτικής θα δεχθούν πως η διερεύνηση των φερόμενων αδικημάτων ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής ή αν ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη προκειμένου το μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης να εξεταστεί από τον φυσικό του δικαστή.

Είναι δε χαρακτηριστική η φράση στη γραπτή δήλωση του κ. Καλαφάτη που επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής (σ.σ. προανακριτικής) θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα».

Η απουσία αναφοράς σε κατηγορία από τον κ. Καλαφάτη φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην κοινοβουλετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με όσους τάσσονταν υπέρ της επιστροφής του φακέλου στη δικαιοσύνη να επικαλούνται την ανάγκη να αποφευχθούν οι πολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν την οικονομία.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο, μετατέθηκαν για να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τη συγκροτήση της προανακριτικής επιτροπής και τη λήψη μαρτυριών για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.

Πάντως, από τα όσα καταγγέλλει ο κ. Αγγελής αναδύονται σαφείς ενδείξεις τουλάχιστον για την τέλεση του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας από τον κ. Παπαγγελόπουλο που εντάσσεται ευθέως στην άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων.

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» και το protothema.gr, ο κ. Αγγελής φέρεται να καταγγέλλει ότι ο Ρασπούτιν στην ουσία καθοδηγούσε την κυρία Τουλουπάκη για fast track διώξεις. Επισημαίνει δε ότι υπήρξε προαποφασισμένη δίωξη για τους Αν. Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των επίμαχων αποσπασμάτων της κατάθεσης Αγγελή που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή είναι και τα εξής:

- «Η κυρία Ξένη Δημητρίου γνωρίζει ποιος είναι ο Ρασπούτιν και μου είχε γνωστοποιήσει το όνομά του»
- «Η κυρία Τουλουπάκη ήρθε για fast track διώξεις χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων»
- «Η κυρία Δημητρίου μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν επικοινωνούσε με την κυρία Τουλουπάκη μέσω τρίτου προσώπου (σ.σ. αναφέρει έναν εισαγγελέα πρωτοδικών)»
- «Στην εισαγγελία πρωτοδικών ο Ρασπούτιν ειχε την δική του ομάδα»

Στο ερώτημα του εισαγγελέα «ποιος είναι αυτός ο περίφημος Ρασπούτιν;» ο κ. Αγγελής απαντά:

- «Μέλος της κυβέρνησης (σ.σ. της προηγούμενης) που είχε την δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου»

Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής φέρεται να λέει:

- «Η κυρία Δημητρίου με διαβεβαίωσε ότι ο Ρασπούτιν είναι μέλος της κυβέρνησης»
- «Κάθε εντολή που έδινα στην Τουλουπάκη για να εκτελεστεί θα έπρεπε να τελεί υπο την έγκριση αυτής της ανώτερης δύναμης που λέγεται Ρασπούτιν»
- «Στην Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στα πρόσωπα των κ.κ. Αν. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά και Αδ. Γεωργιάδη»

Ο ρόλος της Μαρίας Παπασπύρου, τα κλάματα της Τουλουπάκη και ο υπουργός με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στην ΝΔ

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Αγγελής αναφέρεται και στον ρόλο της πρώην γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου υποστηρίζοντας ότι μετείχε σε συναντήσεις και συσκέψεις χωρίς να έχει αρμοδιότητα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η κυρία Παπασπύρου ήταν αυτή που τον πίεσε να μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ αν και ο ίδιος δεν το επιθυμούσε καθώς δεν ήταν ομόλογοί του. Προσθέτει δε ότι μετά το ταξίδι στη Βιέννη και πηγαίνοντας στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να τον ενημερώσει συνάντησε στο υπουργικό γραφείο την κυρία Παπασπύρου.

Επίσης, ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι η κ. Τουλουπάκη απέφευγε να τον ενημερώνει για την πορεία των ερευνών και να του διαβιβάζει τα στοιχεία ενώ σε κάποιο σημείο υποστηρίζει πως, όταν της άσκησε πίεση για τη συνέπειά της, εκείνη έβαλε τα κλάματα.

Από την πλευρά της η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν έδινε αναφορές στον προϊστάμενό της λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς και για λόγους ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Αγγελής αναφέρει στην κατάθεσή του ότι, όταν ρώτησε την κυρία Τουλουπάκη κατ΄ εντολή τίνος προσώπου ενεργεί, εκείνη του απάντησε ότι πρόκειται για υπουργό «που το ένα του πόδι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ»

Αρχές Οκτωβρίου η συζήτηση της πρότασης προανακριτικής στην Βουλή

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει στην Βουλή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που θα υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αρχές Οκτωβρίου μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης είναι οι βουλευτές της πλειοψηφίας και του Κινήματος Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δηλώνει πως επιθυμεί έρευνα και για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν εγκρίνει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει απορρίψει το ενδεχόμενο διερεύνησης της πιθανής εμπλοκής του κ. Τσίπρα καθώς ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δηλώνει πως «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια».

Σε κάθε περίπτωση η σύσταση της προανακριτικής αναμένεται να εγκριθεί μετά από μυστική ψηφοφορία με ευρεία πλειοψηφία. Οι εργασίες της επιτροπής θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και εφόσον τα μέλη της αποφασίσουν ότι έχουν αρμοδιότητα να ερευνήσουν την ουσία του φακέλου τότε θα πραγματοποιηθεί «παρέλαση» μαρτύρων με βασικότερους τους περίφημους «κουκουλοφόρους» αλλά και όσους δικαστικούς λειτουργούς πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση.

Στο τέλος θα υπάρξει και το σχετικό πόρισμα που, αν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος τέλεσε ποινικά αδικήματα, θα προτείνει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι, αν από τις εργασίες της επιτροπής προκύψει εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων, τότε το ερευνητικό της πεδίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης - Να διερευνηθεί και ο Τσίπρας

«Να αντιμετωπίσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας εξεταστική, προανακριτική, ή ό,τι άλλο θέλει για όλα τα πρόσωπα. Γιατί τότε θα αποκαλυφθεί και το σύνολο του σκανδάλου Novartis αλλά και το μέγεθος της απάτης του», κάλεσε τον πρωθυπουργό η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ψευδοδικογραφία Σαμαρά-Βενιζέλου» και σχολίασε ότι ο χρόνος που αυτή διαβιβάζεται στη Βουλή δεν είναι τυχαίος, «συμπίπτει χρονικά με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας».

«Η ΝΔ, που σήμερα προσπαθεί ματαίως να πείσει για τη θεσμική συμπεριφορά της, επιβεβαίωσε πριν από λίγο δια του κ. Καλαφάτη όλα όσα είχε φροντίσει να διοχετεύσει στον Τύπο εδώ και αρκετές ημέρες», ανέφερε ειδικότερα η Όλγα Γεροβασίλη και προσέθεσε: «Η ΝΔ επιβεβαίωσε, δηλαδή, αυτό που ήδη ξέρουμε. Ότι η κυβέρνηση, πριν καν ανοίξει για το Κοινοβούλιο τη κλειστή δικογραφία για τη δήθεν σκευωρία, είχε ήδη λάβει γνώση του περιεχομένου της και είχε πάρει τις αποφάσεις της. Και είναι ακριβώς αυτές οι αποφάσεις, τις οποίες θα αναλάβει να υλοποιήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που αναδεικνύουν την υποκρισία και τη μεθόδευση για τη χειραγώγηση όχι μόνο του Κοινοβουλίου αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης».

«Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος της διαβίβασης της δικογραφίας για τη δήθεν σκευωρία στην Βουλή. Αντίθετα, συμπίπτει χρονικά με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας. Στο πόρισμα αυτό περιγράφονται οι ευνοϊκές για τη Novartis υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου», σχολίασε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: «Αυτό είναι λοιπόν το πραγματικό σκάνδαλο Novartis. Αυτή είναι η πραγματική δικογραφία, της οποίας η διερεύνηση για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, που η ΝΔ έχει το θράσος να μιλά για κατάρρευση της δήθεν σκευωρίας. Αυτή είναι η δικογραφία που θα έπρεπε να απασχολεί όλους και όχι η ψευδοδικογραφία Σαμαρά - Βενιζέλου περί σκευωρίας. Όπως, όμως, από την πρώτη στιγμή, έτσι και σήμερα στόχος της ΝΔ είναι να τρομοκρατήσει τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς που διεξάγουν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη».

«Η πρόταση της ΝΔ δεν αποτελεί μόνο έναν προφανή και απαράδεκτο αντιπερισπασμό αλλά και μια ευθεία και προκλητική απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Ένα σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο. Διότι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψή του», ανέφερε επίσης η Όλγα Γεροβασίλη. Και προσέθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά εκτεθειμένος. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος όχι μόνο υιοθέτησε αλλά και τροφοδότησε τη χυδαία εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις αθλιότητες Σαμαρά, σήμερα υπαναχωρεί για να αποφύγει το φιάσκο. Με τον τακτικίστικο διαχωρισμό της υπόθεσης επιχειρεί να διαχειριστεί τις εσωκομματικές πιέσεις για εκδίκηση και την ίδια στιγμή να γλιτώσει τον εξευτελισμό. Αποτυγχάνει όμως και στα δύο. Με μια κίνηση ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί:

– Πρώτον, ότι δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα καταμαρτυρούσε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Ό,τι λοιπόν παρακολούθησε και άκουσε ο ελληνικός λαός περί σκευωρίας ήταν μια σκηνοθεσία με ένα και μόνο σκοπό: Τον αποπροσανατολισμό από το πραγματικό σκάνδαλο.

– Και δεύτερον, ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας κοινός συκοφάντης και ψευδομηνυτής. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, μπροστά στο φιάσκο εμφανίζεται διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο αλλά και στον εσωκομματικό εφιάλτη.

Αν τολμά, όμως, ας αφήσει τους τακτικισμούς, ας αφήσει τις ισορροπίες, που ούτως ή άλλως δεν του βγαίνουν, και ας έχει για μια φορά το σθένος να έρθει αντιμέτωπος με τα ατοπήματα και τις χυδαιότητες του παρελθόντος του. Ας αντιμετωπίσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας εξεταστική, προανακριτική, ή ό,τι άλλο θέλει για όλα τα πρόσωπα. Γιατί τότε θα αποκαλυφθεί και το σύνολο τους σκανδάλου Novartis αλλά και το μέγεθος της απάτης του».

Κεγκέρογλου: Σαφέστατες οι ενδείξεις για παραθεσμικές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη του κ. Παπαγγελόπουλου

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθαρίζοντας ότι «η αναζήτηση άλλοθι σε δήθεν αναρμοδιότητα ή άλλα δικονομικά προσχήματα είναι συνενοχή».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου σε δήλωσή του επισημαίνει πως «Ο καυγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πριν καν λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας αποδεικνύει τις σκοπιμότητές τους και την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις εσωκομματικές τους διαφωνίες» και προσθέτει «Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει, όλα στο φως και μετά την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων ξεκινούμε με την πρόταση για προανακριτική, αφού υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για παραθεσμικές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη του κ. Παπαγγελόπουλου, κατονομαζόμενου και ως υπουργού με το ένα πόδι στην ΝΔ και το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, τόσο για την σκευωρία όσο και για τους σκευωρούς. Και προειδοποιούμε, η αναζήτηση άλλοθι σε δήθεν αναρμοδιότητα ή άλλα δικονομικά προσχήματα είναι συνενοχή».

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου