Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Με υποβρύχιο και εναέριο όχημα καταγραφή απορριμμάτων σε ακτές και κόλπους

Στις δειγματοληψίες που θα γίνουν στις παραλίες Λιθίου και Κώμης θα συμμετέχουν στις 30 Οκτωβρίου και στην 1η Νοεμβρίου τα Γυμνάσια των Καρδαμύλων και του Βροντάδου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου “MELTEMI”.....



Επιπλέον θα συνεχισθεί η καταγραφή των απορριμμάτων σε επιλεγμένες ακτές και κόλπους της Χίου με υποβρύχιο (R.O.V) και εναέριο (drone) όχημα.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, προγραμματίζουν το τρίτο κατά σειρά MELTEMI@School και το πρώτο Training Course.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της δράσης MELTEMI@School, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, τα Γυμνάσια Καρδαμύλων και Βροντάδου θα συμμετάσχουν ενεργά, για μια ακόμη φορά, σε δειγματοληψίες στις παραλίες Λιθίου και Κώμης (30/10 και 01/11 αντίστοιχα).  Η συμμετοχή των μαθητών στο πεδίο, τους δίνει την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ορθή καταγραφή θαλασσίων απορριμμάτων, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην επιστημονική συλλογή δεδομένων και στον εντοπισμό των κύριων πηγών προέλευσής τους, ενώ παράλληλα συζητούν και αναζητούν τρόπους και μέτρα μετρίασή τους. 

Παράλληλα, την Παρασκευή 01/11 και ώρα 09:30 π.μ., θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο της Χίου το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο (training course) το οποίο απευθύνεται σε εκπροσώπους φορέων-"κλειδιά" για το νησί της Χίου και έχει ως στόχο τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής εργαλείων ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan - Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου