Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Καβγάς στον ΣΥΡΙΖΑ για τα χρήματα και τους συνεργάτες ανάμεσα στο κόμμα και τους βουλευτές

Το κόμμα ζητά από τις βουλευτικές αποζημιώσεις ένα ποσό που φτάνει και τα €2,5 εκατ. το χρόνο - Ο ΣΥΡΙΖΑ «απαιτεί» και συνεργάτες των βουλευτών - Οι πιέσεις Σκουρλέτη, οι αξιώσεις της Αχτσιόγλου, η «πυροσβέστης» Γεροβασίλη και οι «μπαλωθιές» Πολάκη.....

Η σύγκρουση που μαίνεται αυτές τις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους «κομματικούς» και τους βουλευτές είναι ανηλεής και διόλου αναίτια. Αφορά στις νέες ισορροπίες εντός του κόμματος, στους ρόλους και το στάτους που θα έχει καθένας εκ των κεντρικών στελεχών και όχι μόνο. Όλα βέβαια έχουν την εξής βάση: Όπως η φτώχεια φέρνει γκρίνια, έτσι και η πολιτική ήττα (ειδικά η μετακόμιση από τη διακυβέρνηση στην αντιπολίτευση) έχει επώδυνες συνέπειες. Τα προνόμια μειώνονται, οι πόροι περιορίζονται, οι πολυτέλειες επίσης.

Η όλη υπόθεση έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά στην οικονομική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλουν στο κόμμα (για την καλή του λειτουργία υποτίθεται) οι βουλευτές από την βουλευτική τους αποζημίωση. Και το δεύτερο, που έχει και πιο πολύ γούστο και προέκυψε από την προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, αφορά στη διαχείριση της δυνατότητας που έχει κάθε βουλευτής να διαθέτει πέντε συνεργάτες.

Ως προς το πρώτο: η Κουμουνδούρου επιμένει να καταβάλει κάθε βουλευτής το 40% της αποζημίωσής του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου έξι χιλιάρικα που «καθαρίζει» μηνιαίως ένας βουλευτής, θα πηγαίνει στο κόμμα ένα ποσό κοντά στα δυόμισι χιλιάρικα. Επί 86 βουλευτές, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ετήσια βάση η Κουμουνδούρου ζητάει από την κοινοβουλευτική ομάδα ετησίως περίπου 2,5 εκατ. ευρώ!

Οι περισσότεροι βουλευτές είναι έξαλλοι με αυτή την απαίτηση. Μέχρι τώρα υποχρεούνταν να δίνουν το 20% και μόνο όσοι πίστευαν ότι το κόμμα θα οργάνωνε κοινωνικές δράσεις, που χρειάζονταν χρηματοδότηση, έδιναν εκουσίως άλλο ένα 20% (ελάχιστοι ήταν αυτοί). Επικαλούνται επίσης ότι στα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) η εισφορά είναι γύρω στο 15% και όχι 40%.

Λένε ακόμα ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ειδικά όσοι εκλέγονται στην επαρχία. Σημειώνουν ότι πλέον οι έδρες κατακτήθηκαν με προσωπική προσπάθεια και όχι όπως τον Σεπτέμβριο του 2015, που ίσχυσε η λίστα. Άρα έχουν συγκεκριμένες και πολύ μεγάλες υποχρεώσεις στις εκλογικές περιφέρειές τους. Για το λόγο αυτό μάλιστα, όταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το θέμα, εξεγέρθηκαν κυρίως βουλευτές της επαρχίας, με πρωτοστατούντες τη Σία Αναγνωστοπούλου της Αχαΐας και τον Παύλο Πολάκη των Χανίων! Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξέφρασε ζωηρές αντιρρήσεις, προφανώς γιατί ένας βουλευτής στα Χανιά υποχρεούται ουσιαστικά να κερνά σε όλα τα καφενεία του νομού!

Επιπλέον πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι οι εισφορές δεν πάνε για κάποιο «κοινό σκοπό», αλλά για να συντηρείται ένας κομματικός στρατός αμφίβολης χρησιμότητας. «Δεν θα πληρώνουμε εμείς τα ρουσφέτια διαφόρων» έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένας άλλος μιλούσε για «κηφήνες», που θέλουν απλώς να περνούν καλά.

Ως το θέμα των συνεργατών: Το πρόβλημα ξεκινά από δύο «πληγές» της εκλογικής ήττας. Πολλά επιφανή κομματικά στελέχη έμειναν ξαφνικά χωρίς στον ήλιο μοίρα, τρόπον τινά, καθώς δεν εκλέχθηκαν καν βουλευτές και έχουν χάσει κάθε προνόμιο, που απολάμβαναν πριν. Αρκετοί εξ αυτών ζητούν μία κάποια «πρόνοια» του κόμματος, ώστε να διαθέτουν τουλάχιστον κάποιον συνεργάτη. Επιπλέον, πολλοί πρώην υπουργοί, που είχαν καλομάθει με πολυπληθή επιτελεία, θέλουν να «τραβήξουν» κοντά τους πολλούς από τους υπαλλήλους που είχαν στα υπουργικά τους γραφεία! Και επειδή δεν μπορούν, καθώς έχουν μόνο πέντε θέσεις ο καθένας, θέλουν να μεριμνήσει το κόμμα για το πρόβλημα, δεσμεύοντας θέσεις από τους βουλευτές! Να βάλει πλάτη δηλαδή ο βουλευτής της Μεσσηνίας (τυχαίο το παράδειγμα) για να κρατήσει όλα τα ρουσφέτια του ο Φλαμπουράρης (πάλι τυχαίο το όνομα)!

Η απαίτηση είναι στα όρια του εξωφρενικού και γι’ αυτό έγινε χαμός στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Σκουρλέτης πήγε να το θέσει κομψά, αλλά η Έφη Αχτσιόγλου, νομίζοντας ότι θα το κάνει λιανά, φανέρωσε την μάλλον αλαζονική αξίωση των πρώην υπουργών, λέγοντας μάλιστα ότι η ίδια έχει μία πλειάδα πολύ ικανών συνεργατών, που πρέπει να απορροφηθούν από το κόμμα! Προκάλεσε έτσι έντονες αντιδράσεις, αφού πολλοί δεν πίστευαν στα αυτιά τους.

Την κατάσταση προχθές στην εκρηκτική συνεδρίαση την έσωσε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είναι πλέον και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Συγκρούστηκε μετωπικά με τον κ. Σκουρλέτη τονίζοντας ότι «το κόμμα είναι κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα, κοινοβουλευτική ομάδα», με πολλούς βουλευτές να συγκρατούνται μόλις την τελευταία στιγμή για να μην την χειροκροτήσουν. Με την παρέμβαση το θέμα αποσύρθηκε, αλλά μάλλον η Κουμουνδούρου δεν θα το εγκαταλείψει. Έμπειρος από τέτοιες κόντρες βουλευτής εκτιμά ότι το παζάρι θα είναι σκληρό, αλλά στο τέλος «έναν συνεργάτη θα μας τον φάνε»!

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου