Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Λιβύη: 32 νεκροί από τις επιχειρήσεις του στρατηγού Χάφταρ

Κίνδυνος για νέο εμφύλιο - Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του στρατού του στρατηγού Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης - Μέχρι σήμερα, η πρωτεύουσα Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις προσκείμενες στον Φάγεζ ας Σάρατζ.....

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από την έναρξη, την Πέμπτη, της στρατιωτικής επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ από το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Libya al-Ahrar, ο υπουργός Υγείας Άχμεντ Όμαρ διευκρίνισε ότι πολλά από τα θύματα είναι άμαχοι χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Από την πλευρά του, ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ έκανε λόγο το βράδυ του Σαββάτου για 14 νεκρούς από τις τάξεις του.

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο 75χρονος Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ' εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά εκθέσεις του ΟΗΕ.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου