Τρίτη 9 Απριλίου 2019

H Τερέζα Μέι παρακαλάει την Ευρώπη για παράταση του Brexit

Mε μία βαλίτσα στο χέρι, επισκέπτεται σήμερα Βερολίνο και Παρίσι για να βρει λύση....

Την Ευρώπη «οργώνει» η Τερέζα Μέι για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο του Brexit καθώς, τις επόμενες ώρες, ταξιδεύει σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.

Το πρώτο της ραντεβού είναι με την Άνγκελα Μέρκελ σήμερα το μεσημέρι (περίπου 2 ώρα Ελλάδος) στην Καγκελαρία. Εν συνεχεία, η συντηρητική πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και αύριο, θα μεταβεί στο Βέλγιο για την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε για το θέμα του Brexit. 

Αύριο, η Μέι θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τη νέα βρετανική συμφωνία στους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η Τερέζα Μέι επιδιώκει να συναντηθεί με τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκοντας να κερδίσει την στήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού στην επέκταση του άρθρου 50 μέχρι τον Ιούνιο

Για την Τερέζα Μέι, οι συνομιλίες της με τον Μακρόν αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την Μέρκελ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει πως, για να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι μια τέτοια παράταση του άρθρου 50, η Βρετανία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο. Αν δηλαδή, θα οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερο δημοψήφισμα ή θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Η Ντάουνινγκ Στριτ, όμως, αναμένεται να ισχυριστεί πως ακόμη και οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς αρκούν για τη σύντομη αυτή παράταση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποχωρεί από την πατρίδα της ενώ δεν έχει καταλήξει σε μία κοινή συμβιβαστική λύση με το Εργατικό Κόμμα. Ο χρόνος την πιέζει ασφυκτικά αφού στις 12 Απριλίου εκπνέει το τελεσίγραφο της Ε.Ε για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Σε περίπτωση, δηλαδή, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεχτούν αύριο την παράταση του άρθρου 50, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει την Παρασκευή από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέι έχει ζητήσει μέσω επιστολής την παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου, κάτι που βλέπουν με μισό μάτι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.Οι περισσότεροι, μάλιστα, από αυτούς θεωρούν πως το ασφαλέστερο για την Ε.Ε θα ήταν μία παράταση ενός έτους (έως τον Μάρτιο του 2020).

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στο Εργατικό Κόμμα τις δεσμεύσεις που χρειάζεται ώστε να μπορέσει να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit της Μέι.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να μετακινείται από τις αρχικές κόκκινες γραμμές», υποστήριξε ο Κόρμπιν προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Εργατικών. 

«Διατύπωσα την θέση για μια τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε για πρόσβαση στην αγορά και ιδιαίτερα για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει αυτές τις δεσμεύσεις». 

Την ώρα που Συντηρητικοί και Εργατικοί προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, οι Ευρωσκεπτικιστές των Συντηρητικών σκάβουν το λάκκο στην Μέι θεωρώντας πως αυτή είναι το πρόβλημα. 
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το γεγονός ότι η Μέι όρισε ημερομηνία για τις ευρωεκλογές την 23η Μαίου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της χώρας στην εκλογική διαδικασία, έχει εξοργίσει τους «αντάρτες» των Συντηρητικών. 

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Sun», ορισμένοι Brexiteers έχουν στείλει επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ, καταθέτοντας αίτημα για πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι.

Xθες, η αποχώρηση της Βρετανίας με συμφωνία έγινε νόμος του κράτους καθώς το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit εγκρίθηκε από τα δύο από τα σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου