Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Η διπλή αποστολή Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, όπου θα θέσει το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Ταμείου.....

Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη μερική αποπληρωμή της οφειλής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να είναι το κύριο θέμα συζήτησης, σήμερα Παρασκευή, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μπορέσουν να δοθούν για μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μετέβη από χθες στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα επιδιώξει να θεμελιώσει πολιτικά τη δεύτερη φάση της μεταμνημονιακής εποχής της χώρας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στη συνάντηση αρκετά αισιόδοξος, καθώς, όπως προέβλεψε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση «τελικά, όλοι θα δεχθούν την αποπληρωμή του ΔΝΤ», ακόμη και οι χώρες που έως τώρα έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις (δηλαδή, η Γερμανία και η Ολλανδία). «Πάντα ελπίζεις ότι και οι πολιτικοί θα έχουν μία βάση ορθολογισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, έχουν επιτόκιο γύρω στο 5% και το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή τους ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι.

Χθες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο CNBC, ερωτηθείς για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, εμφανίσθηκε να υποστηρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευθεί με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου