Τρίτη 31 Μαΐου 2016

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φύγουν από το Κέντρο της π. ΒΙΑΛ οι πρόσφυγες αν δεν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το άσυλο»

Ξεκάθαρη η Θεώνη Δασκαλάκη, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)  

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φύγουν από το Κέντρο της π. ΒΙΑΛ οι πρόσφυγες αν δεν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το άσυλο», δήλωσε η Θεώνη Δασκαλάκη, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) η οποία και μέσω του “Ράδιο Α” σε συνέντευξή της, διαβεβαίωσε τους κατοίκους του Χαλκειούς ότι η μεταφορά των 11 οικίσκων στο Κέντρο αποσκοπεί στη στέγαση των υπαλλήλων της υπηρεσίας, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τα οποία έχουν υποβληθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί.
Η αρμόδια Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου παραμένει υποστελεχωμένη έχοντας μόνο τρεις υπαλλήλους στο Κέντρο, οπότε αν δεν αναλάβει άμεσα δράση η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία τα στελέχη της θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μη γίνει αυτό είναι να δεχτούν οι κάτοικοι του Χαλκειούς, που σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν νέα λαϊκή συνέλευση, την τοποθέτηση των οικίσκων. Αν αυτό γίνει άμεσα, τότε μετά τις 6-7 του Ιούνη, όπως είπε η κα Δασκαλάκη, θα μπορούν 80 υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας υποστήριξης ασύλου, σε δύο βάρδιες, να εξετάζουν αιτήματα.
Μάλιστα αφού ανέφερε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία, δεσμεύθηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής όποτε το θελήσουν θα μπορούν να επισκέπτονται το χώρο, να βλέπουν και να εξετάζουν ότι όντως οι συγκεκριμένοι οικίσκοι χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στη ΒΙΑΛ σήμερα, σύμφωνα με τη Διοικήτρια του Κέντρου, Δάφνη Σπυροπούλου, βρίσκονται 1.050 άτομα. «Η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι καλή, αλλά όσο καθυστερεί η διαδικασία ασύλου και επικρατεί η άγνοια, τόσο και θα δυσκολεύουν τα πράγματα και η όποια υπομονή να εξαντληθεί», τόνισε η ίδια.

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου