Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Στο Στόχαστρο Της Κυβέρνησης Τα Μικροκαταστήματα Στα Χωριά

Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Ταφόπλακα» στην ελληνική επαρχία που τα τελευταία χρόνια βαριανασαίνει από τις μνημονιακές πολιτικές, βάζει η κυβέρνηση με την ενσωμάτωση των καταστημάτων που λειτουργούν στα χωριά  στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης........

Με μια "τυφλή" απόφαση που "στερείται" κοινωνικής πολιτικής και δικαιοσύνης για προστασία των λιγοστών κατοίκων της υπαίθρου, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, καταδικάζει σε θάνατο εκατοντάδες επιχειρήσεις της επαρχίας καθώς αίρεται το καθεστώς προστασίας για τις περιοχές εκείνες και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν έως τώρα στον ΟΓΑ μεταφέρονται με τον νέο σχεδιασμό στον ΟΑΕΕ.
Θα πληρώνουν τα διπλά
Αυτό σημαίνει ότι οι μικροεπιχειρηματίες που ήδη είχαν οφειλές και προσπαθούν να επιβιώσουν από την καταστροφική πολιτική των μνημονίων που επέβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, πλέον επιβαρύνονται με νέες διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν.
Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα στα χωριά κάτω των 2000 κατοίκων πλήρωναν μέχρι σήμερα εισφορές 752,13 ευρώ το χρόνο. Με τα νέα μέτρα θα πληρώνουν 1338,9!
Ουσιαστικά δηλαδή, διπλασιάζονται οι εισφορές, «σφίγγοντας» τη θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων της υπαίθρου.
Πάμε για κλείσιμο
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε. Το είχαμε αντιμετωπίσει και παλιότερα, αλλά την τελευταία στιγμή λογικεύτηκαν. Στο χωριό έχουν μείνει οι μισοί κάτοικοι. Ο τζίρος ήδη έχει πέσει κατακόρυφα με το ζόρι επιβιώνουμε. Αυτό θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για μας», λέει ιδιοκτήτης παντοπωλείου σε χωριό της Νότιας Χίου  «Αν θα τα καταφέρουμε, θα πληρώσουμε τις εισφορές που θα μας αναλογούν, αν όχι θα το κλείσουμε», λέει χαρακτηριστικά.
Το καλοκαίρι οι πελάτες είναι περισσότεροι. Το χειμώνα όμως με δέκα και δεκαπέντε καφέδες τη μέρα πώς να πληρώσεις τέτοιες εισφορές όταν με το ζόρι καλύπτονται τα λειτουργικά σου; "Τους καφετζήδες ειδικά στα χωριά με λιγοστούς κατοίκους, έπρεπε να τους επιδοτεί το κράτος. Επιτελούν κοινωνικό έργο κι όχι να τους πολεμά" σημειώνει.
Τα καφενεία στα χωριά είναι αυτά που μαζί με τα σχολεία τα κρατούν ζωντανά. Ειδικά στα χωριά που τα σχολεία έχουν κλείσει, τα καφενεία αποτελούν την τελευταία ρανίδα ζωντάνιας. "Είναι η καρδιά του χωριού, η ραχοκοκαλιά γύρω από την οποία στρέφονται όλες οι δραστηριότητες, κινείται όλη η ζωή του χωριού. Αν κλείσει και το καφενείο, το χωριό θα ερημώσει, ποιος τουρίστας θα περάσει και θα μείνει; Τι θα δει; τις πόρτες των σπιτιών κλειστές;", αναρωτιούνται οι χωριανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου