Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου: Εργατικό ατύχημα ο τραυματισμός της 44χρονης

Την ασφαλή μεταφορά των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας τους θίγει με αφορμή το σοβαρό τροχαίο της εργαζόμενης στη ΒΙΑΛ το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου......


Χαρακτηρίζοντας το τροχαίο, εργατικό ατύχημα, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου επιρρίπτει ευθύνες και στη δημοτική αρχή για τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στην εργαζόμενη

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το πρόσφατο ατύχημα της πολύτεκνης συναδέλφου, μητέρας μονογονεικής οικογένειας και εργαζόμενης στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ στη ΒΙΑΛ είναι εργατικό ατύχημα. Μόνο κάτω απ’ την πίεση των εργαζομένων προς τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, διοίκηση της ΒΙΑΛ, ΟΑΕΔ), μπόρεσαν να κινηθούν οι διαδικασίες για να καταγραφεί σαν τέτοιο. Αυτό αποδεικνύει από τη μια ότι οι αγώνες μας είναι απαραίτητοι, και από την άλλη ότι οι αρμοδιότητες των όποιων υπευθύνων εξαντλούνται στο να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, να μας «επαναφέρουν στην τάξη της νομιμότητας» του συστήματός τους, να καλλιεργούν την αντιπαλότητα μεταξύ των συμβασιούχων που εργάζονται στο χώρο.

Το ΔΣ του σωματείου μας έχει ήδη αναδείξει το θέμα της μετακίνησης και έχει σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων, αλλά δεν μένουμε μόνο σ’ αυτό. Με αφορμή το εργατικό ατύχημα αναδεικνύονται γενικότερα ζητήματα για την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς τους που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αναδείξει.

Ακόμα και τώρα όμως, η δημοτική αρχή «νίπτει τα χείρας της», ρίχνοντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους, που αρνήθηκαν την πρόταση του Δήμου να μετακινούνται με το λεωφορείο που χρησιμοποιούν και οι μετανάστες με κόστος 2€ το δρομολόγιο, δηλαδή 80€ το μήνα (ουσιαστικά μείωση μισθού από τα μόλις 500€!), αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες και όχι με το κόστος της μετακίνησης τους, τη στιγμή που η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και είναι απέναντι σε ελάχιστους που σκέφτονται ή λειτουργούν ρατσιστικά.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή με το αίμα της συναδέλφου στην άσφαλτο να μην έχει προλάβει να στεγνώσει, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, ενώ  με υποκρισία θέτουν θέμα κοινωνικού αυτοματισμού , ρωτώντας κουτοπόνηρα «Ποιος εργαζόμενος πηγαίνει στη δουλειά του με δημόσια μέσα;» λες και είναι έγκλημα να ζητάμε ΟΛΟΙ να έχουμε το δικαίωμα της μαζικής μεταφοράς στις δουλειές μας με ελάχιστο ή καθόλου κόστος, πόσο μάλλον αυτοί που αμείβονται με μισθό ακόμα και κάτω από την Εθνική ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, οργάνωση και δράση, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή ειδικότητα. Η ενότητα και η οργάνωση είναι το όπλο μας. Ο σοβαρός τραυματισμός της συναδέλφου δεν σταματάει στην καταγραφή του ως εργατικό ατύχημα. Χρειάζεται πίεση προς κάθε κατεύθυνση και σ’ αυτό οι εργαζόμενοι θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας όπως την είχαν μέχρι τώρα.

Για την άμεση διεκδίκηση δωρεάν περίθαλψης της συναδέλφου και την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της για όσο χρόνο χρειαστεί, την άμεση καταβολή αποδοχών ασθένειας μέχρι την πλήρη αποθεραπεία της και αποζημίωση της από τους αρμόδιους φορείς."

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου