Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Αρνητική η πρωτιά της Κρήτης στη μαθητική διαρροή από το Λύκειο

Μολονότι τα ποσοστά μειώθηκαν σημαντικά στην πάροδο μιας δεκαετίας
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες είναι το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής. Πρόκειται για την εγκατάλειψη φοίτησης μαθητών οι οποίοι αν και εγγράφηκαν κανονικά στις πρώτες τάξεις Δημοτικών, Γυμνασία, Λυκείων και ΕΠΑΛ στη συνέχεια για διάφορους λόγους σταμάτησαν το σχολείο.....


Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 τα αυξημένα ποσοστά της μαθητικής διαρροής είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς τότε είχε αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι μαθητές εγκατέλειπαν το σχολείο, όχι τόσο λόγω άσχημων επιδόσεων, όσο γιατί προτιμούσαν να απασχοληθούν στις οικογενειακές επαγγελματικές δραστηριότητες και κυρίως στον τουρισμό και την κτηνοτροφία. Μάλιστα, τότε, η Κρήτη κατέγραφε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Με τη μελέτη του φαινομένου πλέον, ασχολείται συστηματικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, οι ερευνητές του οποίου αξιοποιούν τα καταγεγραμμένα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool και μελετούν τα ποσοστά διαρροής των μαθητών ανά μαθητική γενιά, παρακολουθώντας δηλαδή την πορεία φοίτησης μαθητών από την πρώτη έως και την τελευταία τάξη του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. 
Η τελευταία έρευνα αφορούσε την περίοδο 2013-2016, μεσούσης δηλαδή της οικονομικής κρίσης και τα πρώτα αποτελέσματά της είχαν δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2017 και η πλήρης έρευνα είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο τον Απρίλιο του 2017.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, τα ποσοστά μαθητικής διαρροής σε σύγκριση με το 2003 μειώνονται σταθερά, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Κι ενώ όσον αφορά τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, δηλαδή την υποχρεωτική εκπαίδευση, η μαθητική διαρροή στην Κρήτη κινείται κοντά στον εθνικό μέσο όρο, τα δεδομένα παρουσιάζονται διαφοροποιημένα όσον αφορά στο Γενικό Λύκειο, αφού το νησί κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μαθητικής διαρροής στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.cretapost.gr 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου