Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

Ισραήλ: Το αεροσκάφος της Συρίας που καταρρίφθηκε, παραβίασε τη συμφωνία του 1974

Νεκρός ο πιλότος - Όταν βλέπουμε ένα πολεμικό αεροσκάφος να περνά στον εναέριο χώρο μας και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αρκετές φορές χωρίς να λάβουμε απάντηση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ.....

Το συριακό πολεμικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ισραήλ πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν σήμερα «παραβίασε κατάφωρα» τη συμφωνία αποστρατικοποίησης της περιοχής που συνήφθη το 1974 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι δυνάμεις μας ανέλαβαν την προσήκουσα δράση», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Επιμένουμε η Συρία να τηρήσει αυστηρά τη συμφωνία περί διαχωρισμού των δυνάμεων που συνήφθη μεταξύ ημών και εκείνων», τόνισε.

Στο μεταξύ ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Δαμασκό προτού καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος.

«Νομίζω ότι οι Σύροι παραδέχθηκαν ότι το πολεμικό αεροσκάφος πέρασε στον εναέριο χώρο μας από λάθος. Όμως όταν βλέπουμε ένα πολεμικό αεροσκάφος να περνά στον εναέριο χώρο μας και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αρκετές φορές χωρίς να λάβουμε απάντηση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», επεσήμανε ο Ντανόν.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να παραβιαστεί η κυριαρχία της και δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να δημιουργήσει βάσεις κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιζητεί την κλιμάκωση στην περιοχή, εξήγησε ο Ντανόν, όμως όταν παρουσιαστεί στρατιωτική απειλή, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η χώρα.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ εξέφρασε την ανησυχία του για «τις ολοένα και πιο συχνές, επικίνδυνες αντιπαραθέσεις» μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

«Καλώ όλες τις πλευρές να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας του 1974 και να στηρίξουν τον ρόλο των παρατηρητών του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέρριψε ένα συριακό πολεμικό αεροσκάφος το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο του στα Υψίπεδα του Γκολάν, μια εκδοχή την οποία απέρριψε αμέσως η Συρία, τονίζοντας ότι το αεροσκάφος διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, επεσήμανε ότι το αεροσκάφος, «ένα Sukhoi 22 ή 24», «επλήγη αφού εισήλθε δύο χιλιόμετρα» μέσα στον εναέριο χώρο που ελέγχει το Ισραήλ, στο νότιο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Αντίθετα στη Συρία μια στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Sana διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έβαλε εναντίον του συριακού αεροσκάφους το οποίο διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στη νότια Συρία.

Νεκρός ο πιλότος του αεροσκάφους

Ο πιλότος του συριακού πολεμικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε νωρίτερα σήμερα από το Ισραήλ σκοτώθηκε και το αεροπλάνο κατέπεσε σε συριακό έδαφος που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε μια μη συριακή πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε ένα συριακό αεροσκάφος το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο του στα Υψίπεδα του Γκολάν. Όμως η Δαμασκός καταγγέλλει ότι το αεροσκάφος επλήγη την ώρα που συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον τζιχαντιστών στη νότια Συρία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τελικά καταρρίφθηκε.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου