Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τον Ιούνιο κόμπαζαν για την ετοιμότητα στην πυρόσβεση, τον Ιούλιο καήκαμε

Στις 7 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδινε διαβεβαιώσεις στη Βουλή πως η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν - Υποστήριζε, μάλιστα, ότι στην Πορτογαλία είχαν κανεί πέρσι 45 άνθρωποι γιατί «δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας»....

Διαβεβαιώσεις για την εξαιρετική δυνατότητα που έχει ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός ειδικά στην Αττική και σε περιοχές με περιαστικά δάση, όπως στο Μάτι και την Ραφήνα, έδινε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στις 7 Ιουνίου 2018 σε επιτροπή της Βουλής. Υποστήριζε δε ότι οι πυρκαγιές του Οκτωβρίου 2017 στην Πορτογαλία οδήγησαν στο θάνατο 45 ανθρώπους γιατί «δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας».

Στην ίδια συνεδρίαση όπου πολιτική ηγεσία, Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική κλήθηκαν για να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει ενός θερμού καλοκαιριού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωνε πως επιδίωξη «είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο» και πως «Το κύριο βάρος της μεγάλης εφεδρείας των βαρέων μέσων (σ.σ. βαρέα ελικόπτερα κλπ) θα είναι στην Αττική».

Ωστόσο, η τραγική κατάληξη της πρώτης πυρκαγιάς στην Αττική με τους τουλάχιστον 84 νεκρούς στο Μάτι οδηγεί στο συμπέρασμα πως είτε οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ήταν ψευδείς είτε οι άνθρωποι που κλήθηκαν να συντονίσουν τον «εξαιρετικό μηχανισμό» εγκληματικά ανεπαρκείς.

Ειδικότερα, ο κ. Καπάκης ξεκινώντας την εισήγησή του αμέσως μετά τις τοποθετήσεις βουλευτών που εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει μια μεγάλη φωτιά ανέφερε με ύφος στα όρια του κομπασμού πως η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν». 

«Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο «μαύρα» τα πράγματα. Δεν το λέω αυτό, γιατί θέλω να ωραιοποιήσω κάποια κατάσταση. Η χώρα μας διαθέτει ένα δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν. Ξέρετε τι συζήτηση γίνεται στην Πορτογαλία, που κάηκαν 4,5 δισ. στρέμματα; Η συζήτηση είναι συνεχής και κάηκαν άνθρωποι, γιατί, ακριβώς, δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Πέρυσι, είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές από την προηγούμενη χρονιά. Ξεπεράσαμε τις 10.000 πυρκαγιές. Ωστόσο, η είδηση μιας πυρκαγιάς είναι όταν γίνεται μεγάλη. Όταν είναι μικρή και πηγαίνει το πρώτο αυτοκίνητο με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου, που ξέρουμε ποιες είναι οι επικίνδυνες ώρες, έχουν σβηστεί πολλές φωτιές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Πέρυσι σβήστηκαν, εξαιρετικά, δύσκολες πυρκαγιές που δεν τις μάθατε ποτέ. Στη Δυτική Αττική ξέσπασε φωτιά, που την έσβησαν τα παιδιά της ΕΜΑΚ, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα, γιατί όταν ανέβηκαν στο βουνό τη νύχτα, είχε 5 μποφόρ και απειλούσε η φωτιά να περάσει στην Πάρνηθα, αλλά δεν την έμαθε κανείς.

Άρα, θέλω να πω, ότι έχουμε έναν, εξαιρετικά, πολύ καλό δασοπυροσβεστικό μηχανισμό. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει, πλέον, είκοσι χρόνια εμπειρίας και αυτό αρχίζει και φαίνεται. Σας το λέω γιατί έχω την εμπειρία αυτή από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ξέρω πώς ήμασταν το 1998 και ξέρω και ποιες δυνατότητες και ικανότητες, έχουμε τώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας δήλωσε μεταξύ άλλων στην ίδια συνεδρίαση πως «Η επιδίωξή μας είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο. Αυτό τι σημαίνει: Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, γιατί εμπλέκεις περισσότερα μέσα, αλλά αυτό είναι το σωστό, γιατί άμα πάρει η πυρκαγιά έκταση, ξέρετε ότι δύσκολα μετά ελέγχεται». Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωνε τα Σώματα Ασφαλείας έχουν drones «για επιτήρηση των διαφόρων περιοχών που είτε υπάρχει πυρκαγιά είτε προσέχουμε για λόγους πρόληψης». Αναφορικά δε με την Αττική ανέφερε ότι «Το κύριο βάρος της μεγάλης εφεδρείας των βαρέων μέσων θα είναι στην Αττική, δηλαδή τα βαρέα ελικόπτερα, εκτός από ένα που σας είπα ότι θα είναι στην Ανδραβίδα, πλην όμως, εδώ στην Αττική θα είναι το κέντρο. Για παράδειγμα, αύριο (σ.σ. 8 Ιουνίου 2018) υπάρχει μεγάλος δείκτης κινδύνου στην δυτική Πελοπόννησο. Έχει ήδη αναπτυχθεί το ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο και θα αναπτυχθεί και αύριο το πρωί και άλλο ένα ελικόπτερο, γιατί πρέπει να δίνουμε ευελιξία και τα μέσα μας να τα προσανατολίζουμε, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου που υπάρχει σε κάθε περιοχή, ώστε να υπάρχει η γρήγορη αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Αυτά είναι τα δεδομένα. Ίσως ξέχασα κάποια στοιχεία, αλλά από εκεί και πέρα, μπορεί να σας ενημερώσουν για επιπλέον θέματα ο Γενικός Γραμματέας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Οι άνθρωποι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Έχει αρχίσει από την 1η Μαΐου η επιτήρηση των δασών, από κλιμάκια στελεχών του πυροσβεστικού σώματος. Επιμένουμε στην επιτήρηση και επιμένουμε στην έγκαιρη ειδοποίηση»

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου