Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Φωτιά στο Μάτι: Το dna θα αποκαλύψει την ταυτότητα των θυμάτων

Έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί δέκα από τα θύματα -  Ζητούν από τους συγγενείς να προσκομίσουν οδοντική ακτινογραφία αφού σε κάποιες περιπτώσεις η απανθράκωση της σορού είναι ολική - Σε κατάσταση σοκ και οι ιατροδικαστές....

«Είναι μία μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA». Η δήλωση αυτή του ιατροδικαστή Αθηνών κ.Νίκου Καλόγρηα δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Μάτι αλλά και του μαρτυρίου που βίωσαν τα δεκάδες θύματα της πύρινης λαίλαπας. 

Οι περισσότερες εκ των συνολικά 68 σορών που βρίσκονται στους ψυκτικούς θαλάμους του νεκροτομείου Σχιστού και από όπου μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί για νεκροψία και λήψη γενετικού υλικού, μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με το dna. Έως τώρα έχει γίνει η ταυτοποίηση δέκα θυμάτων.

Από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ συρρέουν στο νεκροτομείο Αθηνών συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων προκειμένου να δώσουν dna, το οποίο στη συνέχεια θα συγκριθεί με εκείνο των σορών. Οι λήψεις γίνονται από τρία συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), ενώ στο νεκροτομείο βρίσκονται και ψυχολόγοι προκειμένου να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα καταβεβλημένα άτομα.

Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και για τους εξαιρετικά έμπειρους ιατροδικαστές, ίσως απαιτηθούν για την ταυτοποίηση και οι οδοντικές ακτινολογικές εξετάσεις, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό το 2005. “Κάτι αντίστοιχο σαν κακώσεις και σαν κάψιμο είχα συναντήσει με το Helios” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ηλίας Μπογιόκας, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για όσους έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, βουτώντας στη θάλασσα ελπίζοντας να σωθούν από τις πελώριες φλόγες. Οι ιατροδικαστές θα αποδώσουν τις σορούς στους συγγενείς μόνο όταν βγουν τα αποτελέσματα dna, ακόμη και εκείνες που θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν μακροσκοπικά από τα οικεία τους πρόσωπα, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα του λάθους. 

«Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει», υποστήριξε ο κ.Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, σε μια μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη. Σε άλλες περιπτώσεις θυμάτων πυρκαγιάς χρειάσθηκαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Πάντως οι ιατροδικαστές τονίζουν ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρώσουν το συντομότερο την ταυτοποίηση των σορών και να τις αποδώσουν στους συγγενείς τους, προκειμένου να απαλύνουν κάπως τον πόνο τους, αλλά και να δώσουν ένα τέλος στην αγωνία ορισμένων που δεν γνωρίζουν τι απέγινε το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Ασφαλώς και η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη πιο σύντομα, αν λειτουργούσε πλήρως το νεκροτομείο Σχιστού, που δημιουργήθηκε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έκτοτε όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από ιατροδικαστές, δεν χρησιμοποιήθηκε. Για το λόγο αυτό και οι δεκάδες σοροί μεταφέρθηκαν αρχικά στο Σχιστό και από εκεί σταδιακά στο Γουδί, για νεκροψία και λήψη dna. Μάλιστα στη συνέχεια μεταφέρονται και πάλι στο Σχιστό, αφού το νεκροτομείο στο Γουδί ούτε μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα τόσο μεγάλο αριθμό ούτε διαθέτει τους απαραίτητους ψυκτικούς θαλάμους.


Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου