Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Οι Κούρδοι που στηρίζουν οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τη Δαμασκό τον τερματισμό της βίας

Συμφωνία για οδικό χάρτη για να σταματήσει ο εμφύλιος που σπαράσσει τη χώρα επί χρόνια – Η συμφωνία έγιονε κατόπιν διαπραγματεύσεων με τη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα....

Οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι συμφώνησαν με τη Δαμασκό «να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη προς μια δημοκρατική και αποκεντρωμένη Συρία», σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος που σπαράσσει επί χρόνια τη χώρα.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, ο πολιτικός βραχίονα του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) που έχει τη στήριξη της Ουάσινγκτον, επεσήμανε ότι κατέληξε στη συμφωνία αυτή έπειτα από διαπραγματεύσεις που είχε με τη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα.

«Η συνάντηση κατέληξε σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό επιτροπών σε διάφορα επίπεδα (…) τερματίζοντας τη βία και τον πόλεμο», επεσήμανε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιτροπές αυτές θα καταρτίσουν «έναν οδικό χάρτη για μια δημοκρατική και αποκεντρωμένη Συρία».

Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος του Συμβουλίου Ρίαντ Ντάραρ επεσήμανε ότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η συριακή κυβέρνηση «επιθυμούν να δουν τη Συρία να αποκαθίσταται. «Επιζητούμε πολιτική λύση και όχι την αντιπαράθεση», τόνισε.

Υπερασπίστηκε μάλιστα την απόφαση των Κούρδων να συνασπιστούν με τις ΗΠΑ, ορκισμένο εχθρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Έπρεπε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ και τον διεθνή συνασπισμό προκειμένου να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από το Ντάες», τόνισε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Οι βασικές κουρδικές οργανώσεις είναι μεταξύ των λίγων νικητών του εμφυλίου στη Συρία, καθώς έχουν κερδίσει την αυτονομία τους σε μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του SDF. Παράλληλα έχουν αποφύγει τη σύγκρουση με τον Άσαντ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολέμησαν εναντίον κοινών τους εχθρών.

Συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Δαμασκού έχουν ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στην περιοχή που ελέγχουν αλλά και την ανοικοδόμηση ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της χώρας: το φράγμα Τάκμπα, το μεγαλύτερο της Συρίας, το οποίο ο SDF ανακατέλαβε από το Ισλαμικό Κράτος πέρυσι με τη συνδρομή από αέρος των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά τον Μάιο ο Άσαντ δήλωσε ότι «ανοίγει τις πόρτες» για συνομιλίες με τον SDF, αν και παράλληλα απείλησε και με βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου