Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Οι μουσικοί δρόμοι της θάλασσας

Ένα υπέροχο Μουσικό Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Ταξίδι για παιδιά στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στα πλαίσια του ''Μουσικού Φεστιβάλ Χίου''

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου με οδηγό τη μουσική ήταν η Εκπαιδευτική Δράση που έλαβαν μέρος μικροί και μεγάλοι στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος τη Δευτέρα το απόγευμα 30 Ιουλίου 2018.....
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ''Chios Music Festival''- Μουσικού Φεστιβάλ Χίου που γίνεται στο νησί μας για δεύτερη συνεχή χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου για αυτή τη Θερινή Περίοδο. 

 Η θάλασσα έχει τους ''δρόμους'' της, τους ''σταθμούς'' της. Το κάθε λιμάνι έχει τις μουσικές του, η κάθε χώρα τα δικά της τραγούδια και τους δικούς της ρυθμούς που ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου με τα πλοία και με τους ναυτικούς πολύ πιο ζωντανά απ' ότι με το διαδύκτιο και τις τηλεοράσεις. Τα πάμπολλα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στα διάφορα μέρη του κόσμου δίνουν πάντα ένα ιδιαίτερο ''χρώμα'' στις συνθέσεις που δημιουργεί ο κάθε λαός και ''υπογραμμίζει'' πολλές φορές και με αυτόν τον τρόπο στοιχεία του χαρακτήρα του. Η πραγματικά πλούσια και εξωτική ποικιλία από μουσικές, φυσικές ομορφιές, και ανθρώπινες δημιουργίες που έχει να επιδείξει η Υφήλιος είναι αξιοθαύμαστη.

 Αυτό πάνω κάτω φιλοδοξούσε να περάσει σαν μήνυμα η Εκπαιδευτική Δράση για Παιδιά ''Ανταρσία στη μέση του πελάγους'' που παρουσίασαν μέλη του σχήματος σύγχρονης μουσικής LUX:NM από το Βερολίνο και το κατάφεραν γιατί τα παιδιά με πολύ ενδιαφέρον και κέφι συμμετείχαν στα τραγούδια και το χορό με αυτοσχέδιες μαράκες (πλαστικά μπουκαλάκια μισογεμισμένα με φασολάκια μαυρομάτικα και ρύζι )που τους μοίρασαν και απαντώντας στις ερωτήσεις του ηθοποιού Σπύρου Μαρκόπουλου ''χάραξαν τη ρότα'' για το μουσικό ταξίδι πάνω στη γή με οδηγό τον Παγκόσμιο Χάρτη, που ήταν στημένος στη σκηνή.Τα παιδιά εκτός του ότι έλαβαν κάμποσες γνώσεις Γεωγραφίας έμαθαν και αρκετά πράγματα από τις δύο υπέροχες Μουσικούς (Silke Lange που έπαιξε Ιταλικό Ακορντεόν και Ruth Velten που έπαιξε Σοπράνο Σαξόφωνο) για τη μουσική και τις ιδιαιτερότητες των μουσικών οργάνων ανά τον κόσμο (μέσα από τη μετάφραση και την επεξήγηση που έκανε στα λεγόμενα των κοριτσιών που μίλησαν στα Γερμανικά, ο Έλληνας Ηθοποιός Σπύρος Μαρκόπουλος).

 Ακούστηκαν αγαπημένες γνωστές Ιταλικές μελωδίες, τραγούδια της Μασσαλίας, Αργεντίνικο Τάνγκο, Γερμανικά, Ρώσικα, Κελτικά, Ιρλανδικά Αμερικάνικα και Λατινοαμερικάνικα μουσικά κομμάτια και όταν ''γυρίσαμε'' στην Ελλάδα τα παιδιά τραγούδησαν μαζί με τους πρωταγωνιστές της σκηνής ''θάλασσα κι αλμυρό νερό να σε χορτάσω δε μπορώ''. Μικροί και μεγάλοι ευχαριστήθηκαν πραγματικά αυτό το ευφυέστατο, φανταστικό και υπέροχο μουσικό διαδραστικό ταξίδι και το κέφι έφτασε στο αποκορύφωμα του όταν οι δύο Γερμανίδες Μουσικοί βρήκαν την ευκαιρία και έκαναν μια μικρή ''ανταρσία'' αλλάζοντας για λίγο τη ''διαδρομή του ταξιδιού'' για να κάνουν μια ''μουσική στάση'' στην Πατρίδα τους, όταν ο Ηθοποιός και ''καπετάνιος του ταξιδιού'' έγειρε στην καρέκλα του κι αποκοιμήθηκε.

 Μετά το πέρας της εκδήλωσης ένας μικρός ''Δημοσιογράφος'', ο Κωστής πήρε το μικρόφωνο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και μίλησε τηλεοπτικά για τις εντυπώσεις του, ρώτησε και τους φίλους του τι τους άρεσε και τι έμαθαν και απ' ότι φάνηκε τα παιδιά θα ήθελαν να ξαναδούν παρόμοιες δράσεις και να συμμετέχουν σ' αυτές.   

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου