Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Θύελλα για τον νέο Ποινικό Κώδικα και την «εύνοια» σε Χρυσή Αυγή και μολότοφ

ΝΔ, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ποινικολόγοι αντιδρούν στην προβλεπόμενη μείωση ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης - Ο νέος Ποινικός Κώδικάς μετατρέπει σε πλημμέλημα την κατασκευή και χρήση μολότοφ....

Πλέον της ΝΔ και του ΚΚΕ, ακόμη και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξοργίστηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, την περασμένη Παρασκευή, τρεις μέρες πριν την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έχει μόνο εξοργίσει τη ΝΔ, το ΚΚΕ και την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τόσο το νομικό κόσμο, όσο και τους πολίτες οι οποίοι πληροφορούνται ότι το κυβερνών κόμμα εκτός των άλλων «βάζει πλάτη» στη Χρυσή Αυγή, έτσι ώστε τα μέλη της που είναι κατηγορούμενοι να πέσουν στα μαλακά.

Όπως, έλεγαν ποινικολόγοι ο κ. Καλογήρου έσπευσε να αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση τους νέους Κώδικες, έτσι ώστε στο τέλος του τρέχοντα μήνα να περάσουν από τη Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή να μην ψηφιστούν κατ΄ άρθρο, αλλά σύνολό τους ως ένα άρθρο και σε μία συνεδρίαση της Βουλής.

Ακόμη, οι ποινικολόγοι έλεγαν ότι σε «Λερναία Ύδρα» θα εξελιχθούν οι δύο Κώδικες όσο διάστημα είναι σε διαβούλευση, καθώς αναμένονται να δεχθούν πολλά πυρά, αλλά και να δεχθούν πολλές τροποποιήσεις.

Η ΝΔ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, επικεντρώνουν τα βέλη τους στη διάταξη εκείνη του Ποινικού Κώδικα που αφορά τις μειωμένες ποινές που θα επιβληθούν στα μέλη της Χρυσής Αυγής, στους κουκουλοφόρους (εάν ποτέ συλληφθούν) για τη χρήση μολότοφ και εκρηκτικών υλών.

Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της η ΝΔ κάνει λόγο για διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους.

Αναλυτικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τη μείωση των ποινών τόσο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ είναι διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο κυβέρνηση εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή και ανοχή προς τους κουκουλοφόρους. 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου. Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», τονίζει η ΝΔ». 

Φίλια πυρά της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη» της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αποκαλύπτουν, «μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν». 

Συγκεκριμένα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το νέο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, επισημαίνει ότι «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους» και συνεχίζει: «Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας». 

«Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής» προσθέτει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος ως για το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στον βιασμό, υπογραμμίζει ότι« η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού».

Και μάλιστα, «σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος». προς

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ , στέλνει «τηλεγράφημα» προς τον Μιχάλη Καλογήρου και απαιτεί «πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος», ενώ προειδοποιεί ότι «το επόμενο διάστημα, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με συνολική πρόταση για το νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και το σχέδιο νόμου του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Αντίθετο και το ΚΚΕ στην εύνοια της Χρυσής Αυγής

Αντίθετο στην αναθεώρηση του άρθρου 187 του νέου Ποινικού Κώδικα που προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι και το ΚΚΕ, το οποίο υπογραμμίζει ότι «αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής».

Κατά το ΚΚΕ, «αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης, για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

«Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στον Φασισμό»: Δώρο στη Χρυσή Αυγή

Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στον Φασισμό» . καταγγέλλει ότι η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπει μείωση ποινής για όσους καταδικάζονται με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της» και προσθέτει ότι αυτό «αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους».

Η μολότοφ πέφτει στα μαλακά

Το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που μετατρέπουν κάθε λίγο και λιγάκι σε κόλαση πυρός την Αθήνα, με το νέο Ποινικό Κώδικα μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου