Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ψηφίζεται η ρύθμιση για την α΄ κατοικία: Προστασία για ακόμα λιγότερους μετά την τρίτη υποχώρηση της κυβέρνησης

Στις 12:30 η ονομαστική ψηφοφορία - Κατ' απαίτηση των δανειστών η «νομοτεχνική βελτίωση» που κατεβάζει τον πήχη για τα επαγγελματικά δάνεια.....

Για τις 12:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η ονομαστική ψηφοφορία για τη ρύθμιση που αφορά την προστασία της α΄ κατοικίας μετά τη λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη.

Η ρύθμιση θα τεθεί προς ψήφιση έχοντας υποστεί την Πέμπτη «ψαλίδι» για τρίτη φορά κατ' απαίτηση των δανειστών όπως ομολόγησε από το βήμα της Βουλής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στο επόμενο Eurogroup μετά τις δικές της καθυστερήσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαγράφοντας εντός λίγων ημερών μια «θεαματική πορεία» κατάφερε από τους λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες να «ξηλώσει» το δίχτυ προστασίας πρώτης κατοικίας με τροπολογίες κατ απαίτηση των θεσμών θυμίζοντας τον τρόπο νομοθέτησης των ακραίων μνημονιακών χρόνων

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε αρχικά για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για επιστροφή στην κανονικότητα για να προσθέσει στην συνέχεια πως μετά από απαίτηση της ΕΚΤ αναγκάζεται να αλλάξει επι τα χείρω τα όρια προστασίας.

Η τελευταία αλλαγή που παρουσίασε η κυβέρνηση αφορούσε την μείωση του ορίου οφειλών των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.

Σημειώνεται, δε, ότι η αλλαγή που ήρθε με «νομοτεχνική βελτίωση» κατατέθηκε στη Βουλή λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αποδέσμευση της δόσης και ότι οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετίζονται κυρίως με τα επαγγελματικά δάνεια.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου