Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πνίγηκαν Στη Σκόνη

ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΦΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΤΟΥ ΦΟΥΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ
Με  στωικότητα, αντιμετωπίζει αυτή τη φορά ο  πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Καρφά Κώστας Φασουλάκης το πρόβλημα  της ρύπανσης σπιτιών στην περιοχή της Αγίας Ελένης του Καρφά το πρωί της περασμένης Κυριακής, από τους καπνούς και τις στάχτες του  εργοστάσιου  της ΔΕΗ....

Οι περίοικοι διαμαρτύρονται ότι πλήττονται από τα απόβλητα των φουγάρων  του εργοστασίου αλλά ο Κ. Φασουλάκης υποστηρίζει ότι το φαινόμενο έχει  βελτιωθεί αισθητά σε σύγκριση με παλιότερες εποχές.
 «Το πρόβλημα παρατηρείται μια με δύο φορές το χρόνο όταν κάνουν συντήρηση. Τα τελευταία χρόνια είμαστε ικανοποιημένοι. Άλλαξαν το καύσιμο τους, η ρύπανση είναι υπαρκτή αλλά πολύ μικρότερη σε έκταση και επιπτώσεις. Αυτή τη φορά  προκλήθηκε από την επανεκκίνηση μιας μηχανής στην οποία έγινε συντήρηση. Ο βοριάς  έφερε τον καπνό και τις στάχτες στα σπίτια της περιοχής της Αγ. Ελένης. Οι μονάδες που συντηρούνται πρέπει να μπαίνουν σε λειτουργία όταν φυσάει νοτιάς που οδηγεί τους ρύπους προς τη θάλασσα. Ο βοριάς τους φέρνει στα σπίτια».
Τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ο διευθυντής του εργοστασίου Κώστας Κυπαρίσης  επιβεβαιώνει το συμβάν, αλλά τονίζει ότι δεν υπήρξε ατμοσφαιρική ρύπανση. Στις εκκινήσεις των μονάδων δεν υπάρχουν οριακές τιμές εκπομπών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  Οι τιμές στις  οποίες οφείλει να συμμορφώνεται ο σταθμός ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες  λειτουργίες εκτός από αυτήν. Επομένως, όπως υποστηρίζει,  δεν υπάρχει θέμα υπέρβασης ορίων.
Το φαινόμενο
«Το πρόβλημα της Κυριακής  δημιουργήθηκε επειδή τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα 3 , που βρισκόταν σε συντήρηση», τονίζει.
«Λόγω της πολυήμερης παραμονής εκτός λειτουργίας οι ρύποι είχαν καθίσει στους αγωγούς καυσαερίων, μόλις ξεκίνησε η μονάδα έφυγαν από την καμινάδα και ο  ελαφρός βοριάς τους  οδήγησε  προς την πλευρά των σπιτιών».
Σε ετοιμότητα
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία άλλη μέρα και με άλλες συνθήκες δηλώνει ότι οι μονάδες πρέπει να συντηρούνται και να λειτουργούν γιατί το νησί είναι απομονωμένο.
« Για να είμαστε σε ετοιμότητα διάθεσης της ισχύος στο νησί πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι μονάδες θα λειτουργήσουν όταν χρειαστεί και γι΄αυτό οφείλουμε να τις έχουμε σε ετοιμότητα. Γι’ αυτό τέθηκε σε λειτουργία την Κυριακή».
Ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν υπάρχει συνεχής ρύπανση, όπως διαδίδεται. Τα στοιχεία  του σταθμού 24ωρης  μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας στο λόφο του Αγ. Γεωργίου, πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει υπέρβαση στις τιμές των ρύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου