Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Άδειασε Το Μερσινίδι, Ανοίγουν Τα Ταμπάκικα

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η προτροπή τα τελευταία 24ωρα της Περιφέρειας να βρεθεί διέξοδος στα Ταμπάκικα για τους πρόσφυγες πιάνει τελικά τόπο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ακίνητο ιδιοκτησίας Γ. και Π. Ζαφειράκη θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, αφού τις τελευταίες ώρες με τον συντονισμό της Περιφέρειας και του Στ. Κάρμαντζη, δυνάμεις της Π.Ε. Χίου και του Δήμου έσπευσαν αν διαμορφώσουν κατάλληλα την υποδομή για να φιλοξενήσει τον κόσμο.....

Την ίδια ώρα που ο Μαν. Βουρνούς βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για επαφές με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Μεταναστευτικό Δημ. Αβραμόπουλο και ο Ανδ. Μιχαηλίδης σε κοινοβουλευτική επίσκεψη στο Βουκουρέστι, στη Χίο έχει μείνει ο αντιπεριφερειάρχης για το συντονισμό. «Ότι μπορούμε κάνουμε. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι τα Ταμπάκικα για 90 ημέρες θα μπορούν να φιλοξενούν κόσμο, τ΄ρεχουμε να προλάβουμε την κακοκαιρία και τις επόμενες ώρες θα δούμε τι μας ξημερώνει. Υπάρχει πολύ κούραση και παράλληλα διάθεση να δώσουμε λύσεις προσωρινές στο μέτρο του δυνατού», αναφέρει ο Στ. Κάρμαντζης στον «π».
Ο αντιπεριφερειάρχης είχε και συνομιλία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, από τον οποίο ζήτησε 70 με 80 οικίσκους προκειμένου να διαμορφωθεί ένας πρότυπος καταυλισμός, ενώ ο Δήμος εστιάζει στην διαμόρφωση της ΒΙ.ΑΛ ως μόνιμου χώρου διαμονής μεταναστών. «Η ΒΙ.ΑΛ. δεν θα είναι έτοιμη πριν από 3 μήνες» αναφέρει στον «π» πηγή που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις και δίνει το στίγμα της εκ διαμέτρου αντίθετης κατεύθυνσης που ακολουθούν στην παραγωγή άμεσης πολιτικής Δήμος Χίου και Περιφέρεια. «Να πάνε όλα καλά και να γίνει, δεν έχουμε κανένα θέμα. Μέχρι τότε όμως ο τόπος πρέπει να βρει λύσεις να φιλοξενήσει τους 7.000 μετανάστες που άμεσα θα πολλαπλασιαστούν», υποστηρίζει ο κ. Κάρμαντζης διατηρώντας αποστάσεις από τις προθέσεις του Δήμου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι πιστώσεις για την διαμόρφωση των Ταμπάκικων προήλθαν από τις έκτακτες πιστώσεις της Περιφέρειας,  καθώς ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής εξέφρασε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια την δυσκολία αποταμίευσης πιστώσεων από κονδύλια του Δήμου Χίου, πράγμα που μένει να επιβεβαιωθεί.
Αδειάζει το Μερσινίδι
Την ίδια ώρα έρημο τοπίο θυμίζει ο καταυλισμός του Μερσινιδίου, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής δεν υπήρχε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου, το ενδεχόμενο προσωρινής διαμονής τους στο σημείο δεν είναι εφικτό αφού μετά την τακτοποίηση των εγγράφων τους δεν μπορούν να κρατηθούν στον προσωρινό χώρο διαμονής.
«Είναι κάτι που ούτε οι ίδιοι δεν το θέλουν αφού ζητούν μόλις πάρουν τα έγγραφά τους να βρίσκονται σε περιοχές κοντά στο λιμάνι της Χίου», εξήγησε ο κ. Δαμίρης στον «π» λέγοντας ότι εντός των επόμενων ωρών η διαδικασία της καταγραφής θα μεταφερθεί στον χώρο των Ταμπάκικων.
Τους τα χαλάει ο καιρός
Η αποσυμφόρηση πάντως του νησιού επαφίεται πλέον στις καιρικές συνθήκες. Παρότι η έκτακτη δρομολόγηση του «Blue Star Patmos» τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε συνδυασμό με τα πλοία της γραμμής και της άγονης θα αποσυμφόριζαν την κατάσταση, το ενδεχόμενο απαγορευτικού απόπλου έρχεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.
«Από εκεί που το νησί θα άδειαζε σχεδόν από πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός και να παραμείνουν στο νησί», ανέφερε στον «π» στέλεχος της Δημοτικής αρχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου