Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ξεκινά Την Παρασκευή Με 11 Πλοία Η Ελλάδα Στην ΝΑΤΟϊκή Αποστολή Για Τις Προσφυγικές Ροές

Με 11 πλοία συμμετέχει στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Πρόκειται για 4 κανονιοφόρους, 2 πυραυλακάτους και 5 παράκτια περιπολικά......
Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου (SNMG2)- έχει διατεθεί η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ».  
Στη Βουλή, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ έκλεισε και ήδη τα πλοία της συμμαχίας έρχονται στο Αιγαίο προκειμένου να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, είτε από τα ελληνικά είτε από τα τουρκικά ύδατα.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινού σχετικά με τον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Ρόδο και τις προκλητικές τουρκικές αξιώσεις, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο προσφυγικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ για να δηλώσει ότι «όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η συμφωνία έχει κλείσει από χθες στις 2.30 το βράδυ και ήδη πλοία ΝΑΤΟϊκά έρχονται για να διασφαλίσουν ότι όποιος εντός ελληνικών ή τουρκικών υδάτων διασώζεται, θα επιστρέφει στην Τουρκία».
Διαβεβαίωσε δε ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, δεν ετέθη ποτέ θέμα εξαίρεσης της Δωδεκανήσου: «προφανώς και ισχύει το σχέδιο για όλο το Αιγαίο», είπε, διαψεύδοντας ότι υπήρξε έγγραφο για το αντίθετο. Μάλιστα απέδωσε τις σχετικές «πληροφορίες» σε site της Χρυσής Αυγής. 
«Αν υπήρχε τέτοιο θέμα εγώ πρώτος θα αντιδρούσα και θα απαντούσα όπως έπρεπε. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε θέματα που δεν υπάρχουν γιατί πλήττουμε τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο υπουργός Άμυνας. 
Όσον αφορά το θέμα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «κανένας Έλληνας αξιωματικός και διπλωμάτης -κι ελπίζω από σήμερα και βουλευτής- υπάρχει που να αμφισβητεί ότι τα ελληνικά αερσοσκάφη προσγειώνονται και απογειώνονται στα νησιά Δωδεκανήσου στο FIR Αθηνών». 
«Δεν υπάρχει κανένας έλληνας διπλωμάτης που θα δεχόταν ανεφοδιασμό πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Μποντρούμ», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι τέθηκε ζήτημα για το συγκεκριμένο αεροσκάφος που από την εποχή του ατυχήματος Κρανιδιώτη το χειρίζεται η πολεμική αεροπορία και ως πολεμικό αεροσκάφος παίρνει διπλωματική άδεια. 
«Στη συγκεκριμένη πτήση καλώς έκαναν οι έλληνες πιλότοι και κατέθεσαν σχέδιο πτήσης και ζητούν παράνομα οι τούρκοι ο ανεφοδιασμός να γίνει μετά τη Ρόδο στο Μποντρούμ για να δικαιολογήσουν δικές τους παράλογες απαιτήσεις, όμως αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε», δήλωσε. 
Όπως είπε εξάλλου «από εκείνη τη μέρα πάνω από 120 πολεμικά αεροσκάφη έχουν ανεφοδιαστεί στη Ρόδο και σε νησιά της Δωδεκανήσου», ενώ διερωτήθηκε:
«Δέχεστε εσείς τον όρο αποστρατικοποίηση; Μην κάνετε το ολίσθημα. Υπάρχει στρατός που φυλάει και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». 
Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «οι εποχές που σας πρότειναν υπουργοί να αφήσουμε τη σημαία στα Ίμια για να την πάρει ο αέρας, τέλειωσαν».
«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει υπουργό Εξωτερικών τον Πάγκαλο ούτε πρωθυπουργό τον Σημίτη. Οι εποχές της παράδοσης του Οτσαλάν και της υποχώρησης της εθνικής κυριαρχίας τελείωσαν» είπε ο κ. Καμμένος.
Για το θέμα της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσαςανέφερε ότι «η συμφωνία, που πολλά σημεία της δεν έχουν αποσαφηνιστεί και είναι σε εξέλιξη η πλήρης αποσαφήνισή της σε τεχνικά ζητήματα, μιλάει για διενέργεια αναγνώρισης, επίβλεψης και επιτήρησης του παράνομου διάπλου στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».
Όπως είπε θα επιχειρήσουν οι ελληνικές αρχές εντός ορίων κυριαρχίας της χώρας και δεν θα αναθέσουν σε άλλους να επιχειρήσουν.
«Αυτή είναι η συμφωνία και προς αυτή κατεύθυνση έχουμε να δούμε τεχνικά ζητήματα», ανέφερε.
Δήλωσε δε ότι «με γνώση και επαγγελματισμό οι ένοπλες δυνάμεις, το ΥΠΕΘΑ και το υπουργείο Ναυτιλίας, κατοχυρώνουμε, και σε επί μέρους ζητήματα και στο σύνολο, την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν πρόκειται από αυτό να αποστούμε ούτε κατ’ ελάχιστο, ούτε ποιοτικά ούτε ως προς την έκταση των επιχειρήσεων». 
Εν τω μεταξύ, η ΝΔ ζήτησε άμεσα ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας Π.Καμμένο για τα όσα συμφωνήθηκαν στο ΝΑΤΟ. 
«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είπαμε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν αναλάμβανε τους ρόλους που είχαν τεθεί. Μέσα σε 3 μέρες οι διαβεβαιώσεις του κ. Καμμένου κατέρρευσαν. Αλλα μας είπε και άλλα έγιναν. Χθες ξημερώματα έκλεισε η συμφωνία. Υπήρξε μια δραματική συζήτηση που δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αρχικά είχαν ειπωθεί. Ζητάμε άμεση πληροφόρηση για το 4σελιδο που συμφωνήθηκε στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Newsroom ΔΟΛ


Πηγή: www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου