Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Στα Ανοικτά Των Νησιών Το ΝΑΤΟ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Π. ΚΑΜΜΕΝΟ
Εντολή να καταπλεύσουν στις περιοχές όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ροή προσφύγων, ανατολικά της Λέσβου και της Χίου, έλαβαν χθες το βράδυ τα πρώτα πλοία της νατοϊκής δύναμηςStanding Maritime Group 2 (SNMG2) που θα επιχειρεί στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή......

Ήδη στην εν λόγω περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία έχει τεθεί υπό νατοϊκή διοίκηση, όπως επίσης και η τουρκική φρεγάτα «Barbaros», ενώ μέσα στις επόμενες ώρες μαζί τους αναμένεται να ενωθεί και η γερμανική ναυαρχίδα «Βόνη» απ’ όπου και θα ασκεί διοίκηση ο επικεφαλής της δύναμης, γερμανός υποναύαρχος Jörg Klein. Στη γερμανική ναυαρχίδα θα εγκατασταθούν 2 αξιωματικοί, ένας έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και ένας τούρκος, οι οποίοι θα υποβοηθούν το επιχειρησιακό έργο του γερμανού υποναυάρχου καθορίζοντας από κοινού τις περιοχές που θα αναπτυχθούν τα πλοία, ανάλογα με το που υπάρχει έντονο πρόβλημα από τις προσφυγικές ροές. Να σημειώσουμε ότι αρχικά στην εν λόγω νατοϊκή δύναμη ήταν να ενταχθεί και δεύτερο τουρκικό πλοίο και πιο συγκεκριμένα η φρεγάτα «Gaziantep», σε αντικατάσταση της καναδικής φρεγάτας HMCS Fredericton, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση της χώρας μας. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεώρησε ότι η Τουρκία επεδίωκε την συμμετοχή περισσότερων σκαφών της στην SNMG2, έχοντας ως στόχο όχι την αποτροπή της προσφυγικής ροής προς τα ελληνικά νησιά, αλλά την δημιουργία εντυπώσεων σε σχέση με τις πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αρχικά η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα ανέρχεται σε περίπου 4 με 5 πλοία, εν συνεχεία όμως και με δεδομένο ότι όσο θα βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες τόσο θα εντείνονται οι προσφυγικές ροές, ο αριθμός των πλοίων θα αυξηθεί περαιτέρω. Σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και η συνεισφορά πλοίων από τις τάξεις του 6ου αμερικανικού στόλου που ήδη πλέει στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου. Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται, προκειμένου να διαθέσει επιπλέον πλοία και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ανάλογη διάθεση έχουν δείξει οι Καναδοί και οι Ολλανδοί. Να επισημάνουμε πως πέρα από τη φρεγάτα «Σαλαμίς»στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίου πλέουν 11 ακόμη πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού και πιο συγκεκριμένα 4 Κανονιοφόροι, 2 Πυραυλάκατοι και 5 Παράκτια Περιπολικά.
Θα πρέπει επίσης να θεωρείται βέβαιο ότι δίπλα στα πλωτά μέσα του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν στο Αιγαίο, σύντομα θα προστεθούν και εναέρια μέσα, όπως ελικόπτερα, αεροσκάφη και drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), ενώ θα υπάρχει και δορυφορική επιτήρηση των θαλάσσιων οδών που εμφανίζονται να έχουν αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών. Όπως εκτιμάται άλλωστε τα πλοία της SNMG2 δεν είναι επαρκή για να καλύψουν την περιοχή, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε και τα πλέον κατάλληλα, αφού δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς σε περιοχές που είτε είναι«αβαθής», είτε πολύ κοντά στα ελληνικά και τουρκικά παράλια και αποτελούν ασφαλή περάσματα για τους μετανάστες.
Τι είπε ο υπουργός για το ρόλο του ΝΑΤΟ σε περιπτώσεις διάσωσης
Ερωτώμενος από δημοσιογράφο, σχετικά Δεν είναι αυτή η αποστολή του ΝΑΤΟ σε περιπτώσεις διάσωσης απάντησε:
" Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ έχει το surveillance, το monitoring, δηλαδή έχει την παρακολούθηση, την πληροφόρηση. Να σας πω ακριβώς τι θα γίνεται, πως ακριβώς έχουμε πάρει την πολιτική απόφαση. Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παραταχθούν στη γραμμή μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών θαλασσίων συνόρων ή ακόμα και πιο μέσα, ανάλογα με τις θερμικές κάμερες και το που μπορούν να αποδώσουν. Όταν θα ξεκινάει μια βάρκα με πρόσφυγες ή μετανάστες από την ακτή της Μικράς Ασίας θα ειδοποιεί σε ανοιχτό δίαυλο που ακούν όλες οι ακτοφυλακές και η Frontex ότι «αυτή τη στιγμή στη Σμύρνη, στο τάδε GPS point, το πλοίο τάδε της νατοϊκής δύναμης παρατηρεί ότι βάρκα με 25 πρόσωπα ξεκινά για να περάσει προς την ελληνική πλευρά». Θα καλεί πρώτα την τουρκική ακτοφυλακή που είναι υπεύθυνη για να επιχειρεί στα τουρκικά παράλια, να πάει εκεί και να σταματήσει τον απόπλου του σκάφους.
Αυτό είναι το πρώτο. Ένα σκάφος λοιπόν θα ειδοποιείται να σταματάει κατά τον απόπλου και αυτό είναι το βασικό. Πείτε λοιπόν ότι αυτό το σκάφος κατά την ώρα του απόπλου δεν έχει σταματήσει. Εν συνεχεία, όσο είναι εντός τουρκικών χωρικών υδάτων - παράλληλα ακούει η Frontex και η ελληνική ακτοφυλακή - την ίδια στιγμή, δίνεται εντολή από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι παρακολουθείται η βάρκα, κινείται σε αυτήν τη ροή και είναι σε αυτήν την απόσταση από τα σύνορα. Εκεί πάλι θα πρέπει να κινηθεί η τουρκική ακτοφυλακή. Αν αυτό το σκάφος περάσει από την πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκεί η Frontex και το Λιμενικό Σώμα έχουν υποχρέωση να απαγορεύσει τη διέλευση, να τους σταματήσει, να τους περάσει στην απέναντι πλευρά και να τους παραδώσει στις τουρκικές αρχές.
Αν τώρα αυτό το σκάφος, η απόπειρα παράνομης διέλευσης των συνόρων μετατραπεί σε έρευνα και διάσωση, δηλαδή εάν σκίσουν τη βάρκα και πέσουν στη θάλασσα - προσέξτε το αυτό - τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εκτελέσουν την επιχείρηση SOLAS. Δηλαδή, όταν υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, ο ναυτικός, είτε είναι του Εμπορικού είτε του Πολεμικού Ναυτικού, εκείνη την ώρα επιχειρεί διάσωση. Ανεξάρτητα, λοιπόν, εάν η διάσωση γίνει από την τουρκική ακτοφυλακή, από την ελληνική ακτοφυλακή, από τη Frontex ή από πλοίο του ΝΑΤΟ ή άλλο πολεμικό ή εμπορικό πλοίο, όσοι πλέον θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται στην Τουρκία, είτε είναι μετανάστες είτε είναι πρόσφυγες. Κάποιοι, βεβαίως, θα περάσουν και στα ελληνικά νησιά όπου εκεί οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Πρώτη Υποδοχή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι εκεί προκειμένου να πράξει. Βεβαίως, δεν εξαιρούνται αυτά τα πρόσωπα, από τα πρόσωπα τα οποία εάν περάσουν από την Τουρκία, θα επιστρέφουν και αυτά στην Τουρκία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου