Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Το οφείλουμε στους προγόνους να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ από το 15ο Λογοτεχνικό μαθητικό Διαγωνισμό του Φάρου Βαρβασίου και απόδειξαν ότι έχουν μνήμη, ψυχή και ταλέντο
Tα παιδιά, οι σημερινοί νέοι και οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, που έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν πλέον μια προσωπικότητα, δεν είναι ούτε αδιάφοροι, ούτε  «παρτάκηδες», όπως χαρακτηρίζονται  με μια κριτική που τους ισοπεδώνει και τους  τσουβαλιάζει όλους......


Αρκετοί  ακροατές  δάκρυσαν από συγκίνηση και περηφάνια ακούγοντας  τη  Μαρία Χωλίδη  του 1ου Γ.Ε.Λ.,  την Πηνελόπη Τερζή του Γ.Ε.Λ. Βροντάδου, τη Μαρία- Ιωάννα Λυμπέρη του 1ου Γ.Ε.Λ Χίου, τη Μαρία/ Νεφέλη  Στράβα- Κοκκίνου από το Μουσικό Σχολείο και το Γρηγόρη Χάμπα /Καλογήρου από το 1ο Γ.Ε.Λ Χίου να διαβάζουν τα κείμενα τους που βραβεύτηκαν  στο 15ο Λογοτεχνικό μαθητικό Διαγωνισμό του Φάρου Βαρβασίου με θέμα: «Τα κορμιά των Μικρασιατών προσφύγων που δεινοπάθησαν».

Αφορμή στάθηκε η  επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στο ιστορικό της οποίας  αναφέρθηκε ο φιλόλογος Γιάννης Κουγιούλης.Στο διαγωνισμό κατάθεσαν την ψυχή τους μαθητές και μαθήτριες του Γ.Ε.Λ.-  ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, των  Γ.Ε.Λ. Βροντάδου, Καλαμωτής, του 1ου ,  2ου, 3ου  Γ.Ε.Λ. Χίου και του  Μουσικού Σχολείου.

Οι παρακαταθήκες
«Πιστοί συνεχιστές του έργου που παραλάβαμε ακολουθούμε την  πορεία και τη θέληση  μας», τόνισε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Φάρου, Καίτη Χούλη.

Η Μαρία Χωλίδη με το πρώτο βραβείο, η Πηνελόπη με το δεύτερο και η Μαρία Λυμπέρη με το τρίτο, μας συγκίνησαν με τα κείμενα που διάβασαν. Με το ταλέντο, την ευαισθησία, αλλά και  τη διάθεση  να παραλάβουν και να παραδώσουν τις μνήμες στις επόμενες γενιές.

«Ο παππούς μου δεν θα ήθελε να επιστρέψει εκεί», διάβασε η Μαρία Χωλίδη.«Αν πάω τώρα θα στεναχωρηθώ, θα λείπουν οι άνθρωποι που ξέρω ή που ήξερα… Ο μόνος τρόπος να γυρίσω εκεί είναι να γυρίσει ο χρόνος πίσω…», είπε. «Αποκοιμήθηκε. Τώρα το μυαλό του σίγουρα θα ταξιδεύει πίσω… Στη μαμά του, στην αδελφούλα, στη Μικρασία…» .

Φιλοξενία
«Για να νιώσουμε κοντά στους προγόνους μας και να αντλήσουμε δύναμη από αυτούς για τον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε, πρέπει να γίνουμε  ανεκτοί στο διαφορετικό. Τους οφείλουμε να ανοίξουμε τα σπίτια μας και να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες. Τους τιμά  η αγάπη και όχι ο πόλεμος στο διαφορετικό», πρόσθεσε η Π. Τερζή.

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου