Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Εμπόδια Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη μετακίνηση 150 προσφύγων

Απ. Τζιώτης: Αν το Υπουργείο θέλει μέχρι την Τετάρτη μπορούν να φύγουν 200 άτομα από τη Σούδα
«Αν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το θελήσει μέχρι την Τετάρτη μπορούν να φύγουν από τη Χίο 200 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει περάσει και από το 2ο βαθμό », δήλωσε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, αντιδήμαρχος, Απόστολος Τζιώτης, υποσχόμενος ότι αν αυτό συμβεί θα αφαιρεθούν κι άλλες σκηνές από τη Σούδα κι αν συνεχιστούν οι μειωμένες ροές μέχρι το τέλος Αυγούστου θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για την πλήρη εκκένωσή της......

Όπως εξήγησε, οι 150 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη ΒΙΑΛ επειδή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ διαφωνεί με τη μετακίνησή τους γιατί αυτή έχει προσδιοριστεί να γίνει στο camp Δερβενίου Κορίνθου, γιατί θεωρεί ότι αυτό δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ άλλοι 40, που επίσης έχουν περάσει από τον 2ο βαθμό Ασύλου, μπορούν να φύγουν από τη Σούδα.
Σήμερα, είπε, στην ΒΙΑΛ βρίσκονται 820 άτομα και στη Σούδα 493.
«Ο υπουργός, Γ. Μουζάλας, σε συνέντευξή του  διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι εξακολουθεί να είναι προβληματική η κατάσταση στα νησιά. Ε, αυτή  την εποχή που είναι σε ύφεση οι μεταναστευτικές ροές μπορεί έμπρακτα να συμπαρασταθεί η πολιτεία για να μπορέσουμε να κλείσουμε τη Σούδα και να μείνουμε στη μία μόνο δομή της ΒΙΑΛ», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι από την Μονομετοχική Εταιρεία του Δήμου γίνεται έλεγχος στον καταυλισμό της Σούδας προκειμένου να πραγματοποιηθούν και εσωτερικές μετακινήσεις στις υφιστάμενες σκηνές με στόχο το άδειασμα και ξήλωμα κάποιων εξ’ αυτών.
Τέλος όταν ρωτήθηκε αν αυτές οι σκηνές ενδέχεται να επανέλθουν στη Σούδα, σε  περίπτωση αύξησης των μεταναστευτικών ροών, είπε ότι δεν είναι αυτή η πρόθεσή τους και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν αρμόδια Κυβερνητικά όργανα για να λύσουν αυτό το θέμα.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου