Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ένοχος ο Μαντέλης για ξέπλυμα

Με απόφαση δικαστηρίου
Το δικαστήριο έκρινε με απόφασή του πως τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.....


Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για το αδαίκημα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, ενώ αντίθετα για το άλλο αδίκημα που τον βάρυνε οι δικαστές έκριναν ότι αυτό έχει παραγραφεί.

Το δικαστήριο έκρινε με απόφασή του πως τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του υπουργού Μεταφορών για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

Με την απόφασή του το δικαστήριο αθώωσε τον  κ. Τσουγκράνη, ομόφωνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του.

Επίσης, αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ενόχους το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλία Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και τον Αριστείδη Μαντά, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Αυτή την ώρα το δικαστήριο αποφασίζει εάν θα δώσει ή όχι ελαφρυντικά στους τρεις καταδικασθέντες κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα δυο μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου