Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΗΠΑ: Φήμες για «εκπαραθύρωση»Τίλερσον, Πρίμπους και Σέσιονς

Σε αναβρασμό ο Λευκός Οίκος
- Δυσαρέσκεια από τον Ντόναλντ Τραμπ - Αυτός που λύνει και δένει πλέον στον Λευκό Οίκο είναι ο Άντονι Σκαραμούτσι.....


Σε αναβρασμό ο Λευκός Οίκος εν μέσω φημών περί παραίτησης του ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.  

Οι "κακές γλώσσες" υποστηρίζουν ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δυσαρεστημένος από το έργο του υπουργού του, όμως ο ίδιος o Τίλερσον δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την καρέκλα του.

Όπως αποκαλύπτουν τα αμερικανικά ΜΜΕ πολλά από τα οποία κάνουν λόγο για "Rexit" (εμπνευσμένα από το όνομά του),οικείοι του Τίλερσον υποστηρίζουν ότι,ο ίδιος τους εκμυστηρεύτηκε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του έως το τέλος του έτους. 

Σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και τον Καταριανό ομόλογό του.
  
Προκειμένου να αποσαφηνίσει την κατάσταση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Ρεξ Τίλερσον δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του, διαψεύδοντας έτσι πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται λόγω διαφωνιών του με τοn Λευκό Οίκο.

"Είναι ψευδές. Μιλήσαμε στον υπουργό και ήταν απολύτως ξεκάθαρος: σκοπεύει να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών.Μένει πολλή δουλειά να κάνουμε", επεσήμανε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ,Χέδερ Νάουερτ.

Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν ρωτώντας την για την "εξαφάνισή" του τις τελευταίες ημέρες, η Νάουερτ εξήγησε ότι ο Τίλερσον "λείπει σε ολιγοήμερη άδεια».

"Είχε πολλή δουλειά. Μόλις επέστρεψε από ένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό",υποστήριξε αναφερόμενη στην περιοδεία που πραγματοποίησε ο Τίλερσον στις αρχές Ιουλίου στο πλαίσιο της οποίας μετέβη στο Αμβούργο για τη σύνοδο της G20 και στη συνέχεια στην Ουκρανία, την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου.Μόλις επέστρεψε στις 13 Ιουλίου ο 65χρονος Τίλερσον δήλωσε ότι ένιωθε κουρασμένος .Είχε δηλώσει μάλιστα ότι, ως επικεφαλής της ExxonMobil, η ζωή του ήταν πιο εύκολη διότι αυτός έπαιρνε τις αποφάσεις.Τώρα,όμως, ως υπουργός Εξωτερικών πρέπει να συμφιλιωθεί "με μια κατακερματισμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων" στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης που δεν είναι ένας πολύ πειθαρχημένος οργανισμός. 

Είναι γεγονός πως,αφότου ανέλαβε το υπουργείο ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil δέχεται πυρά γιατί δεν έχει συχνή επαφή με τους δημοσιογράφους, αλλά και για τα σχέδιά του να περικόψει κατά σχεδόν 30% τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.Στην Ουάσινγκτον εργάζονται πάνω από 70.000 άνθρωποι ενώ υπάρχουν συνολικά και 250 αποστολές στο εξωτερικό.   
    
Εκτός από τη θέση του Τίλερσον, τρίζουν και άλλες καρέκλες: η καρέκλα του Γενικού Εισαγγελέα,  Τζεφ Σέσιονς, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, του διευθυντή του FBI, του διευθυντή του Γραφείου Δεοντολογίας, μιας εκπροσώπου Τύπου και δεκάδων δικηγόρων που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση. 

Για την θέση του Γενικού Εισαγγελέα ακούγονται έντονα δύο ονόματα:του γερουσιαστή του Τέξας,Τεντ Κρουζ και του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης,Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ο Τραμπ φέρεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τον Σέσιονς γιατί δεν άσκησε δίωξη εναντίον της Χίλαρι Κλίντον αναφορικά με τo σκάνδαλο για τα e-mail της.

Αυτός που λύνει και δένει πλέον στον Λευκό Οίκο είναι ο Άντονι Σκαραμούτσι,όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.Ο νέος διευθυντής Επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια αρκετών ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελάρχη Πρινς Πρίμπους. 

"Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και δύο εξωτερικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι, ενώ ο Σκαραμούτσι μπήκε στο Λευκό Οίκο για θέματα επικοινωνίας, θεωρείται υποψήφιος για τη θέση του Πρίμπους ", αναφέρει η Τάρα Παλμέρι,από την ιστοσελίδα του "Politico".

Πριν από λίγες ημέρες, ο Σκαραμούτσι απείλησε να διώξει όλους τους υφισταμένους του που διαρρέουν εσωτερικές πληροφορίες. Ο ίδιος φέρεται να έχει βάλει πρώτο στο "μάτι" τον Μάικλ Σορτ, βοηθό γενικού γραμματέα σε θέματα Τύπου.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου