Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πυρ ομαδόν κατά του υπ. Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό, τις ΤΟΜΥ και τις συμβάσεις

Πρόκειται για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων....

Με την πλάτη γυρισμένη προς το υπουργείο Υγείας – και τις «δελεαστικές» υποσχέσεις της ηγεσίας του- παραμένουν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) απορρίπτοντας το μοντέλο για την ΠΦΥ με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους οικογενειακούς γιατρούς και τις «συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα» που καλούνται να υπογράψουν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται πώς οι συμβάσεις με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έχουν λήξει από τις 15 Ιουλίου, και λόγω αναιμικού ενδιαφέροντος για την ανανέωσή τους, δόθηκε παράταση 15 ημερών.

«Ιδεοληπτική γραμμή κατά των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών», «επιλεκτικές συνεννοήσεις με συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που δρουν ως «Δούρειοι ίπποι», «συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα» καταλογίζουν στην ηγεσία της Αριστοτέλους οι εκπρόσωποι των ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).

Στοχευμένα πυρά επιφυλάσσουν και οι γιατροί που απασχολούνται στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ, κυρίως τα πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, καθώς μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ (ΠΟΕΣΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ), υπενθυμίζουν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ουδέποτε έλαβε υπόψη τις απόψεις της Ομοσπονδίας ούτε την κάλεσε να συμμετάσχει στις επιτροπές για την εκπόνηση και το σχεδιασμό του νέου συστήματος. Επικαλούνται δε και την «σιωπή» του Πρωθυπουργού στον οποίο έχουν στείλει δύο επιστολές για αυτό το θέμα. Πρόκειται μάλιστα για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου της ηγεσίας της υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: διάλογος πίσω από κλειστές πόρτες και επίταξη των ιατρείων μας

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ουδέποτε κλήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, περιγράφοντας πως αυτό που γινόταν ήταν «πίσω από κλειστές πόρτες συνδιαλέγονται και διαπραγματεύονται ορισμένοι με ορισμένους».

«Αυτές οι τακτικές δεν είναι σε θέση να πείσουν ή να πειθαναγκάσουν το ιατρικό σώμα να εισέλθει σε μία προσωρινή σύμβαση με όρους που ανατρέπονται από μήνα σε μήνα. Επιπλέον δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο για τις δεσμεύσεις και καμία ευοίωνη επαγγελματική προοπτική για τους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οποίοι θα "χρησιμοποιηθούν" προσωρινά με σκοπό να "απολυθούν" στη συνέχεια» αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και προδιαγράφει το αποτέλεσμα και της νέας προσπάθειας της Αριστοτέλους να δελεάσει τους γιατρούς: ότι θα πέσει στο κενό.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στoυς απαξιωτικούς όρους της σύμβασης του οικογενειακού ιατρού και κατά του gatekeeping (εννοεί την επίσκεψη στον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό που θα «ξεκλειδώνει» επίσκεψη προς άλλους ειδικευμένους γιατρούς) , που θα επιδεινώσει τις συνθήκες ΠΦΥ για τους ασφαλισμένους. Η αιμορραγία του brain drain δεν πρόκειται να ανατραπεί εάν η πρόταση που κατατίθεται στους γιατρούς είναι η υπαλληλοποίηση τους με επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτικών τους ιατρείων στο δημόσιο, έναντι ευτελούς τιμήματος και με σοβαρή παρεμπόδιση του ιατρικού έργου» καταλήγει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και ζητεί διαπραγμάτευση αλλά από μηδενική βάση.

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό

Τη μελανή εικόνα των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας υγείας αποτυπώνουν σε μία ακόμη επιστολή τους οι γιατροί αυτών των δομών, όπως πχ Πολυιατρεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία. Όλες οι Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν. Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες πχ παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Αρκετά δημόσια εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της Ομοσπονδίας η οποία ζητεί έστω και τώρα «να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη».

«Σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). Το πρώτο παραπέμπει σε μοντέλα υγείας προηγούμενων δεκαετιών και το δεύτερο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πειραματικό και σπάταλο. Επειδή δε, δεν υλοποιείται όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στους γιατρούς, που με αυταρχικό και παράνομο τρόπο εντέλλονται να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, από θεραπευτές» αναφέρουν σχετικά. Η Ομοσπονδία μας έχει θέσεις υλοποιήσιμες, που μπορούν να συμβάλουν στην ανόρθωση του Συστήματος Υγείας» προσθέτει η ΠΟΣΕΥΠ και ζητάγια τρίτη φορά συνάντηση από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκθέσει τις προτάσεις της για μια ρεαλιστική προσέγγιση στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού που θα βασίζεται σε οικονομοτεχνική μελέτη και θα χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Διατυπώνει, τέλος, τη διαμαρτυρία της για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής της δράσης και την κυβερνητική ανοχή απέναντι σε ορισμένους ΔΥΠΕάρχες που αρνούνται την επανατοποθέτηση απολυμένων γιατρών, μετά από άμεσα εκτελεστέες δικαστικές αποφάσεις, καθώς και την πληρωμή πολλών γιατρών που επέστρεψαν στα ΚΥ κι εργάζονται κανονικά εδώ και μήνες.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου