Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Γερμανικός Τύπος: Η κόντρα Μέρκελ - Τραμπ εκτός από πολιτική είναι και προσωπική

Εκατέρωθεν βολές, αιχμηρά tweets από δύο ισχυρούς ηγέτες που μάλλον... δεν συμπαθιούνται στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες....

Το «καρφί» της Μέρκελ στον Τραμπ μετά τη δήλωσή του ότι «το Βερολίνο είναι όμηρος της Ρωσίας», άργησε αλλά ήταν εύστοχο.

Μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου κατά της Γερμανίας, η καγκελάριος Μέρκελ πέρασε στην αντεπίθεση. Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος τα έβαλε και πάλι με τις χώρες της Συμμαχίας-κυρίως με το Βερολίνο- μέσω Twitter. 

Πριν από την έναρξη της Συνόδου η Μέρκελ δήλωσε:«Θέλω να επισημάνω ένα πράγμα: Βίωσα εγώ η ίδια τη σοβιετική κατοχή σε ένα μέρος της Γερμανίας. Είναι καλό πως σήμερα είμαστε ανεξάρτητοι».

Απαντώντας στην κριτική Τραμπ σχετικά με τις δαπάνες για την Άμυνα η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε:«Περιμένουμε να γίνουν αμφιλεγόμενες συζητήσεις στη Σύνοδο. Η Γερμανία συνεισφέρει πολλά. Έχουμε το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο σε στρατεύματα στο ΝΑΤΟ. Συνεισφέρουμε υποδομές για τις αποστολές της Συμμαχία και έχουμε εμπλακεί στο Αφγανιστάν για πολλά χρόνια. Είμαστε πρόθυμοι να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2028 κατά 28% από το 2014».

Ο Τραμπ μάλλον θίχτηκε από τα όσα είπε η Μέρκελ και ανέβασε σήμερα τους τόνους επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να ανεβάσουν στο 4% του ΑΕΠ τους τις στρατιωτικές δαπάνες. 

Προτού αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες με προορισμό τη Βρετανία, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter:

«Οι πρόεδροι προσπαθούν εδώ και χρόνια χωρίς επιτυχία να βοηθήσουν τη Γερμανία και άλλα πλούσια κράτη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν περισσότερα για να προστατευτούν από τη Ρωσία.Οι ΗΠΑ πληρώνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επιδοτήσουν την Ευρώπη και χάνουν πολλά στο Εμπόριο!...

"Εκτός από αυτό, η Γερμανία μόλις άρχισε να πληρώνει τη Ρωσία, τη χώρα από την οποία θέλει να προστατευτεί. Δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες που προέρχονται από νέο αγωγό στη Ρωσία.Μη αποδεκτό! Όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που φθάνουν το 2% κι αυτό πρέπει τελικά να γίνει 4%!».

Χθες πάντως στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες-Μέρκελ και Τραμπ- στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες, το κλίμα ήταν φιλικό. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις συνομιλίες με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ,Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στη Γερμανία επειδή στηρίζει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ε.Ε, καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο «είναι αιχμάλωτο της Ρωσίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

«Η Γερμανία δεν είναι αιχμάλωτη της ρωσικής πολιτικής, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας Ουρσούλα Φοντ Ντε Λέιεν, αντιδρώντας στην κατηγορία του προέδρου των ΗΠΑ.μείωσε ότι δεν είχε γίνει ακόμα με τις χάλκινες προσπάθειές του να πιέσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Προσωπική εκτός από πολιτική η κόντρα Μέρκελ-Τραμπ

Η κόντρα Μέρκελ και Τραμπ εκτός από πολιτική είναι και προσωπική, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

Πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές των δύο ηγετών,πρόκειται για δύο αρχηγούς κρατών με άλλο κώδικα επικοινωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να προσεγγίσει τη Γερμανίδα καγκελάριο με το δικό του τρόπο. 

Η Μέρκελ δεν είναι μία γυναίκα που θα της έκανε μία φιλοφρόνηση για να την καλοπιάσει,όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου