Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Αγοράζουν αμερικανικά drone οι Ολλανδοί

Η συμφωνία για την αγορά των UAV αυτών, που κατασκευάζει η General Atomics, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, είχε εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2015 και η αξία της σύμβασης υπολογιζόταν πως θα ανερχόταν σε 339 εκατομμύρια δολάρια....

Η Ολλανδία σκοπεύει να υπογράψει με τις ΗΠΑ μια συμφωνία για την απόκτηση τεσσάρων τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9 Reaper την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει μια αγορά που καθυστερούσε εξαιτίας δημοσιονομικών περιορισμών.

Ένα πρώτο μνημόνιο κατανόησης για την αγορά αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην αεροπορική έκθεση Φάρνμπορο, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διότι οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Η συμφωνία για την αγορά των UAV αυτών, που κατασκευάζει η General Atomics, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, είχε εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2015 και η αξία της σύμβασης υπολογιζόταν πως θα ανερχόταν σε 339 εκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση του Φάρνμπορο αποτελεί συνήθως κούρσα ανάμεσα στην Boeing και την Airbus για το κλείσιμο παραγγελιών. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όμως προωθεί την πρωτοβουλία «Αγοράστε Αμερικανικά» με στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις, ιδίως οπλικών συστημάτων, εταιρειών των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του Τραμπ ανήγγειλε ότι τροποποιείται η πολιτική της Ουάσινγκτον για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, για να γίνονται ευκολότερα παραδόσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ.

«Θα αγοράσουμε τέσσερα Reapers. Το κοινοβούλιο ενημερώθηκε», ανέφερε προ ημερών ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας Πέτερ Φάλσταρ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της επιστολής στο Φάρνμπορο θα σημάνει την υπέρβαση του «τελευταίου εμποδίου». Πρόσθεσε πως η καθυστέρηση της υλοποίησης του σχεδίου για την αγορά των UAV δεν οφειλόταν σε πολιτικούς, αλλά δημοσιονομικούς λόγους και ότι πλέον η παραγγελία έχει αποφασιστεί να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του NATO την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει μικρότερες χώρες-μέλη του συμφώνου να αγοράσουν όπλα που παράγουν οι ΗΠΑ, καθώς εντείνει τις πιέσεις προς τους συμμάχους της Ουάσινγκτον να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι κατήγαγε προσωπική νίκη στη σύνοδο, διότι, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι συγκατένευσαν στην απαίτησή του να αυξήσουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες—παρότι αυτό είχε συμφωνηθεί χρόνια πριν.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου