Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Νέα κατάθεση του Κόεν στο Κογκρέσο στις 6 Μαρτίου

Ο Κόεν κατέθεσε χθες κεκλεισμένων των θυρών για περισσότερες από επτά ώρες και θα επιστρέψει την Τετάρτη (6 Μαρτίου), προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.....

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν κι ο γεννημένος στην Ρωσία επιχειρηματικός συνεργάτης του, με τον οποίο συνεργάστηκε για το σχέδιο κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, θα επιστρέψουν στο Καπιτώλιο μεταδίδει το CNN.

Οι ακροάσεις θα γίνουν ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων που εντείνει τις προσπάθειές της για την διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο Κόεν κατέθεσε χθες κεκλεισμένων των θυρών για περισσότερες από επτά ώρες, στην ίδια επιτροπή κι ο Δημοκρατικός πρόεδρος της, o Άνταμ Σιφ που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο Κόεν θα επιστρέψει την επόμενη Τετάρτη (6 Μαρτίου), προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.

Παράλληλα, ο Σιφ ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα πραγματοποιήσει μία δημόσια ακρόαση στις 14 Μαρτίου με τον Φέλιξ Σέιτερ. Ο Σέιτερ ήταν επιχειρηματικός συνεργάτης του Τραμπ που συνεργάστηκε με τον Κόεν για το σχέδιο κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Ο Σιφ δήλωσε ότι «η επιτροπή θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο» ανοιχτά και δημόσια.

Η προγραμματισμένη επιστροφή του Κόεν στο Κογκρέσο θα γίνει την 6η Μαρτίου, την ημέρα που είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην φυλακή, προκειμένου να εκτίσει την τριετή ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί.

Με απόφαση δικαστή, ο ίδιος πήρε παράταση δύο μηνών για την έναρξη έκτισης της ποινής του, μετά από το αίτημα του δικηγόρου του Κόεν, ώστε να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για τις καταθέσεις του στο Κογκρέσο.

Οι χθεσινές εξελίξεις καταγράφηκαν στον απόηχο της δημόσιας κατάθεσης που έδωσε προχθές ο Κόεν ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην διάρκεια της ακρόασης ο Κόεν άσκησε σκληρή κριτική κατά του προέδρου Τραμπ κατηγορώντας τον ότι τον καθοδηγούσε για τις εγκληματικές πράξεις που διέπραξε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ δραστηριοποιήθηκαν για να αποκρούσουν τόσο την κριτική που άσκησε ο Κόεν, όσο και να υποβαθμίσουν την αξιοπιστία του.

Στο επίκεντρο της τακτικής αυτής βρίσκεται το γεγονός ότι ο Κόεν παραδέχτηκε την ενοχή του για την διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου, σε προηγούμενη κατάθεσή του. Ο Κόεν παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με την χρονική διάρκεια των συζητήσεων για το σχέδιο της κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ο Κόεν μίλησε για μία σειρά ζητημάτων αναφορικά με το πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας που είχε με τον Τραμπ, ενώ περιέγραψε -σύμφωνα με τον ίδιο- την εμπλοκή που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος στις πληρωμές των γυναικών που είχαν υποστηρίξει ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Τραμπ ήταν ενήμερος για τις προσπάθειες επικοινωνίας του συμβούλου του Ρότζερ Στόουν, με τα WikiLeaks.

Η κατάθεση του Κόεν ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει σε ένα πιο ήσυχο κλίμα, με δεδομένο ότι αυτή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Η κατάθεσή αυτή, αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα που διεξάγει η παραπάνω επιτροπή, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και συνεργατών του Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος συνασπίστηκε με τους πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Τραμπ πλήττοντας την αξιοπιστία του Κόεν κι απορρίπτοντας ότι είπε ο πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ στην δημόσια κατάθεση που έδωσε στο Κογκρέσο.

Έτσι, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία του Κόεν, ενώ ο Σιφ έχει δηλώσει στο CNN ότι η επιτροπή στην οποία προεδρεύει θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα όσα ζητήματα αναδείχθηκαν από την δημόσια κατάθεση που έδωσε ο Κόεν την Τετάρτη. Όπως επίσης θα γίνουν ερωτήσεις και για «μία σειρά ζητημάτων που δεν αναδείχθηκαν».

Ο Σιφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνει «ουσιαστική δουλειά προκειμένου να διαπιστωθεί η υποστήριξη που παρέχει η πηγή [ο Κόεν]».

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαπράξει εγκληματικές πράξεις, ο Σιφ δήλωσε ότι η Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, τον έχει εμπλέξει. «Αυτό που είδαμε [την Τετάρτη] ήταν ότι αυτά τα εγκλήματα συνεχίστηκαν όταν βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο», δήλωσε ο Σιφ για την δημόσια κατάθεση του Κόεν.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψαν τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικάνων ότι ο Κόεν είπε ψέματα στην δημόσια κατάθεσή του.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου