Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

120 δόσεις: Καλή αλλά λίγη η ρύθμιση για την εφορία

Στη Βουλή οι τελικές διατάξεις - Στα λόγια οι 120 δόσεις για πολλές κατηγορίες φορολογουμένων που θα «πέσουν» στις 18 δόσεις - «Ριγμένοι» οι πολύτεκνοι και οι επιχειρήσεις - Στα μέσα Μαΐου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις οφειλές στην εφορία, την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ η πλατφόρμα για τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία....

Κατ’ευφημισμόν «ρύθμιση των 120 δόσεων» καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση. Οι 3,5 εκατομμύρια από τους 4 εκατομμύρια οφειλέτες (οι 9 στους 10 δηλαδή) που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ως την 31/12/2018 και μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, χρωστούν κάτω από 3.600 ευρώ και, με ελάχιστη δόση πληρωμής 30 ευρώ το μήνα, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν θα δουν ποτέ 120 δόσεις.  

Έτσι, στην πλειοψηφία τους οι οφειλέτες που θα ενταχθούν, θα μπορέσουν να επεκτείνουν τελικά μέχρι 18 μήνες το πολύ την αποπληρωμή των οφειλών, αντί για έως 12 που ούτως ή άλλως προσφέρει η πάγια ρύθμιση στην εφορία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες (οι 2 στους 3  συνολικά) χρωστούν έως 550 ευρώ. Δηλαδή δικαιούνται μετά βίας έως 18 δόσεις το πολύ  (18 μήνες Χ 30 ευρώ = 540 ευρώ).

Αλλά και οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια «ανάσα» ρευστότητος για να μην καθυστερούν πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, θα έχουν ρύθμιση χρεών έως σε 18 δόσεις (αντί 12) και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (πχ από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως). Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου μάλιστα ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να προτιμήσουν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το επιχείρημα πως τους προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη.

Τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα για χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο περιορισμός των 30 ευρώ θα ισχύει μεν για τους αγρότες, αλλά για τους περισσότερους θα ισχύει όριο 50 ευρώ το μήνα, δηλαδή ακόμα μικρότερος αριθμός δόσεων. Για τα χρέη στους Δήμους, η αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπει ούτως ή άλλως 100 και όχι 120 δόσεις.

Παγίδες

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου θα αποκαλυφθούν και όλες οι άλλες παράμετροι που δεν αποκάλυψαν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης. Αν και επιβεβαιώσανε με τις δηλώσεις τους όσα ήταν ήδη γνωστά από την δημοσιογραφική έρευνα, δεν ανακοίνωσαν τελικά:

 - Το επιτόκιο με το οποίο θα βαρύνονται οι δόσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα οριστεί στο 5% ετησίως. Αλλά όσοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ θα έχουν μηδενικό επιτόκιο εφόσον, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου, δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.

- Την κλίμακα υπολογισμού της ελάχιστης ετήσιας δόσεως. Από παραδείγματα που έδωσε το  υπουργείο Οικονομικών χθες βράδυ, εμμέσως αποκαλύπτεται ένα μέρος της κλίμακας αυτής, αλλά μόνον για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Δηλαδή 0% για το εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 4% για το μέρος του εισοδήματος από 10.000,01 έως 15.000 ευρώ (δηλαδή 1-200 ευρώ) , 6% για το τμήμα από 15.000,01 – 20.000 ευρώ (δηλαδή αθροιστικά 201-500 ευρώ), 8% για το κλιμάκιο 20.000,01-25.000 ευρώ (αθροιστικά δηλαδή 501 – 900 ευρώ) και 10% για το κλιμάκιο από 25.000,01 έως 30.000 ευρώ (δηλαδή αθροιστικά 901-1.400 ευρώ ετησίως).

- Τις μειώσεις στην ελάχιστη δόση για όσους έχουν παιδιά και εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ. Εμμέσως από τα ίδια παραδείγματα που δόθηκαν χθες, προκύπτει ότι για το 1ο παιδί οι ανωτέρων συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα, δηλαδή 3% αντί 4% για εισόδημα 10.000,01-15.000 ή 5% αντί 6% για το επόμενο κ.ο.κ. Δεν προκύπτει από πουθενά όμως αν θα ισχύσει το ίδιο και για το 2ο παιδί ή το 3ο και κάθε επόμενο παιδί. Και έτσι ακόμα πάντως, μια πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 15.000 ευρώ το χρόνο για να αποφύγει τον «κόφτη» του αριθμού των δόσεων. Αλλά οικογένειες με περισσότερα παιδιά δεν θα βλέπουν κανένα επιπλέον όφελος.

Επιπλέον, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου θα αποκαλυφθούν επίσης:

- Τι θα ισχύσει τελικά για τους 80.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο protothema.gr θα απαιτηθεί από τον οφειλέτη να παραιτηθεί από την αίτηση σύνταξης που είχε ήδη υποβάλει (πχ πριν 2 ή 3 ή παραπάνω χρόνια) και να υποβάλει καινούργια αίτηση για να ζητήσει να πάρει σύνταξη από τον Μάιο του 2019 και μετά –μέχρι και τον Σεπτέμβριο που θα λήξει η ρύθμιση.

- Αν θα πρέπει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη ρύθμιση είχε ήδη, ή και αν αποκλείεται οριστικά εξαιτίας της επειδή την τήρησε.

- Αν το ελάχιστο ποσόν δόσεως για χρέη στους δήμους θα είναι τελικώς 20 ευρώ, όπως ίσχυσε και στο παρελθόν.

Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων, η κυρία Παπανάτσιου διευκρίνισε πάντως ότι ενώ το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως για να ενταχθεί κάποιος στις 120 δόσεις πρέπει να λάβει κατ’ελάχιστον 18 δόσεις, όσοι δικαιούνται λιγότερες (λόγω ελάχιστης δόσεως 30 ευρώ και χαμηλής οφειλής έως 3.000 ευρώ) δεν θα αποκλειστούν πλήρως, αλλά θα μπορούν να ενταχθούν  για να επωφεληθούν από το μηδενικό επιτόκιο που προσφέρει σε αυτούς μόνον η νέα ρύθμιση.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Aπό την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβτας ενδεχομένως μόνον εκείνην για τα Ταμεία την οποία ετοίμασε η ίδια. Τόνισε επίσης ότι το κούρεμα της αρχικής οφειλής είναι λογικό και επιβάλλεται να μειώνεται η σύνταξη του οφειλέτη, ενώ θα ήταν και αντισυνταγματικό να λαμβάνουν ίδια σύνταξη ασφαλισμένοι που πλήρωσαν λιγότερα με άλλους πουπλήρωσαν περισσότερα.

Ωστόσο διευκρίνισε πως «ο οφειλέτης θα έχει δικαίωμα επιλογής και θα μπορεί να ζητήσει μόνον δόσεις και όχι το κούρεμα».ολή αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι υπουργοί (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου ,Χαρίτσης, Πετρόπουλος, Φωτίου)  στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκτίμησαν ότι η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 120 δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα θα ανοίξει στις 14 Μαΐου και θα διαρκέσει  έως τις 28 Ιουνίου 2019. 

Την επόμενη ημέρα από την ψήφισή τους θα ανοίξουν και οι άλλες δύο ρυθμίσεις, αλλά  θα δέχονται αιτήσεις όχι για 1,5 αλλά 4,5 μήνες, έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει τα στοιχεία να πείσει τους δανειστές ότι η ρύθμιση δεν ενθαρρύνει την κουλτούρα κακοπληρωτών και δεν πισωγυρίζει .

Η κ. Αχτσιόγλου όμως ήταν κατηγορηματική πάντως ότι δεν θα συζητηθεί με τους θεσμούς η νέα ρύθμιση –εννοών

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου