Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: «Παιχνίδι με τη φωτιά» της Τουρκίας - ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος στηρίζουν Λευκωσία

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις του τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε γεώτρηση - «Δεύτερη εισβολη» χαρακτήρισε τη γεώτρηση ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης
Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεώτρηση στα κυπριακά χωρικά ύδατα, επιδιώκοντας de facto γκριζάρισμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας......


Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αγκυροβολήσει εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ (45 ναυτικά μίλια από την Πάφο) και δεν δείχνει καμιά διάθεση να εγκαταλείψει. Μέχρι στιγμής, στο γεωτρύπανο δεν παρατηρείται δραστηριότητα που να παραπέμπει σε εργασίες. Οι πληροφορίες των κυπριακών αρχών, όμως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα σήμερα Τρίτη το τρυπάνι του «Φατίχ» θα αρχίσει να πραγματοποιεί την πρώτη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Και όλα αυτά, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις αποδοκιμασίες άλλων χωρών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος που έχουν ταχθεί διπλωματικά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «προκλητικό βήμα το οποίο εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή…».

Από την πλευρά της, η Τουρκία απάντησε ότι είναι «απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο», υποστηρίζοντας ότι «η στάση αυτή δεν είναι ούτε εποικοδομητική, ούτε συνάδει με το διεθνές δίκαιο». 

Αναστασιάδης: Δεύτερη εισβολή η γέωτρηση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε «δεύτερη εισβολή» τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεμήνυσε πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και συμπλήρωσε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

«Από ό,τι παρακολουθείτε, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική που σχεδιάστηκε ενόψει των κινδύνων που προβλέπαμε ότι θα μπορούσε να ακολουθήσουν οι απειλές της Τουρκίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πρόκειται, είπε «για μια, καθαρά, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ή για μια, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσω, δεύτερη εισβολή, δεδομένης της παραβίασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό που εκ καθήκοντος πράττουμε, και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση, είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση».

Οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σχέδια της Τουρκίας. «Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου». 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή». Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι έχουν ήδη κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και είπε ότι θα γίνει και σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. 

Με την κίνηση αυτή η Κύπρος επιχειρεί να θωρακίσει την αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Αυτό είναι και το πρώτο μέτρο αντίδρασης. Να θυμίσουμε ότι στις 9 Μαΐου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας, έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει ενώπιον των μελών του Άτυπου Συμβουλίου τις ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. 

Ταυτόχρονα, γίνονται διάφορες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να υπάρξει κόστος προς την Τουρκία ως συνέπεια των ενεργειών της. Στην περίπτωση δηλαδή που το γεωτρύπανο ξεκινήσει εργασίες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο εργασίας με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2014 όταν εταιρεία, χώρας της βόρειας Ευρώπης συμμετείχε στις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Αυτό, άλλωστε, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού: μια ματιά στον χάρτη το αρκεί! Μόνο στην περίπτωση που από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προκύψει ένα κοινό κράτος, τότε και μόνο τότε οι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τα δικαιώματα που θα προβλέπονται από το νέο Σύνταγμα. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, ο ενεργειακός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στο νόμιμο κράτος! 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου