Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Βενεζουέλα: Τρόπους χρηματοδότησης του Γκουαϊδο ψάχνει η Ουάσινγκτον

                                       
Με τα αμερικανικά δολάρια ο ηγέτης της αντιπολίτευσης θα μπορέσει να πάρει με το μέρος του τον στρατό και τον δημόσιο τομέα.....

Το κεφάλι του...σπάει ο Ντόναλντ Τραμπ για να ενισχύσει οικονομικά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό. Αυτός με τη σειρά του θα «κόψει» επιταγές για να πάρει με το μέρος του τον δημόσιο τομέα και τον στρατό της χώρας, όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχος.

Το επίμαχο άρθρο υποστηρίζει ότι, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον προσπαθεί να βρει τρόπους για να χρηματοδοτήσει τον αυτοανακηρυχθέντα ως μεταβατικό πρόεδρο της λατινικής χώρας. 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του «εκλεκτού» της με μετρητά, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν είτε δάνεια είτε ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων. 

Η πρωτοβουλία αυτή, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον Γκουαϊδο να πληρώσει αδρά στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους της Βενεζουέλας, όπως υποστηρίζουν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Επιπλέον η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να «ρίξουν» το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. 

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν την μεταβατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει επιταγές ...για να μπορέσει να πει «είμαστε μία λειτουργική κυβέρνηση»», δηλώνει ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων μιλώντας στο CNN....
«Αυτό θα περιελάμβανε πληρωμές σε διάφορα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Πώς θα γίνει η παράδοση των χρημάτων; 

Όπως γράφει το CNN, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να στείλουν μετρητά αεροπορικώς απευθείας στη Βενεζουέλα, όπως εξηγούν πηγές και εμπειρογνώμονες, δεδομένου του συστήματος αεράμυνας της Βενεζουέλας. Θα μπορούσαν όμως να τα στείλουν σε γειτονική της χώρα, όπως η Κολομβία, και στη συνέχεια να τα περάσουν από τα σύνορα στη Βενεζουέλα.

Επιπλέον, «το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ελαφρύνει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις κρατικές επιχειρήσουν με στόχο να διοχετευτούν κονδύλια προς τον Χουάν Γκουαϊδο» , δήλωσε ο Μάικλ Ντόμπσον, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει επικεντρωθεί στην οικονομική υποστήριξη του Γκουαϊδό από τότε που τον αναγνώρισε για πρώτη φορά ως επίσημο ηγέτη της Βενεζουέλας τον περασμένο Ιανουάριο,επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει: 
«Πιστεύει ότι η χρηματοδότηση είναι το «κλειδί» για τη σταθερότητα της χώρας και την διασφάλιση της ηγεσίας της». 
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα , Χουάν Γκουαιδό, έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από πενήντα και πλέον χώρες.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου