Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Μνήμη Σφαγών Χίου 1822 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
Η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κόσμησε φέτος τις εκδηλώσεις μνήμης των σφαγών της Χίου το 1822 από τους Τούρκους, που έγιναν στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, έναν από τους τόπους θυσίας των Χιωτών......

Μία σφαγή που συγκλόνισε την πολιτισμένη Ευρώπη και έκανε τους τότε ισχυρούς της γης να στρέψουν το βλέμμα τους στον δίκαιο απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στη Μονή του Αγίου Μηνά εκτός από τον ΠτΔ παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, οι δύο τοπικοί Βουλευτές, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και σύσσωμη η τοπική πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία. Παρέστησαν ακόμη μαθητές, μέλη πολιτιστικών Σωματείων, Πρόσκοποι και Οδηγοί.
Την κεντρική ομιλία για το νόημα των Σφαγών και κυρίως για την προσφορά της ιστορικής μνήμης στις μέρες μας έκανε ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκος, ενώ ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε λιτή του δήλωση στα ΜΜΕ έστειλε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης στη γείτονα Τουρκία, σημειώνοντας όμως με έμφαση ότι για να υπάρξει τέτοια απαιτείται σεβασμός στη συνθήκη της Λωζάννης και εγκατάλειψη από μέρους της γκρίζων ζωνών και άλλων τέτοιων ανιστόρητων αμφισβητήσεων.
Της δήλωσης του Προέδρου προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στο οστεοφυλάκιο της Μονής και ακολούθως ξενάγησή του στους χώρους της.









πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου